Obligaties Obligaties Valuta in 2025: Noorse kroon in het voordeel Naar jaarlijkse gewoonte brengen we u de vooruitzichten voor de belangrijkste buitenlandse munten. Wat mag u verwachten voor de Noorse kroon?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steeds meer werknemers krijgen bedrijfswagen, ondanks alle kritiek en maatregelen: 'Schaf tankkaart af' Ondanks kritiek, wijzigingen aan de fiscaliteit en de opmars van de elektrische leasefiets, stijgt het aantal bedrijfswagens in België onafgebroken. Bijna 15 procent van de werknemers heeft nu een salarisauto, meer dan een verdubbeling tegenover 2007.
Nieuws Nieuws Hoge Raad van Financiën: 'Verschil in belastingdruk tussen inkomsten uit arbeid en kapitaal is te groot' Het verschil in belastingdruk tussen inkomsten uit arbeid en inkomsten uit kapitaal is in België de voorbije 20 jaar meer toegenomen dan het OESO-gemiddelde. Dat staat in een nieuw rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF), schrijft de krant La Libre België. De HRF beveelt aan om de fiscale druk te harmoniseren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De stand van het land in 12 grafieken Professor economie (UGent) Geert Peersman maakte, op vraag van de collega’s van Knack, een internationale vergelijking van de economische prestaties van België in de periode 2019-2023. “Andere eurolanden werden geconfronteerd met gelijkaardige schokken. Een vergelijking van de prestaties is dus een billijk uitgangspunt”, zegt Gert Peersman, die benadrukt dat de economische prestaties niet uitsluitend toe …
Opinie | Zelfa Madhloum Opinie | Zelfa Madhloum 'Nog veel obstakels op de weg naar de inclusieve werkvloer' Nergens in Europa zijn zo veel migranten van buiten de Europese Unie niét aan het werk als in België. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de vakgroep UGent@Work. Amper 59 procent van de niet-Europese migranten heeft een baan, daarmee scoren we bijna 10 procentpunt lager dan het Europese gemiddelde. Van de werkzoekende migranten van …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: vals alibi voor begrotingsdiscipline De Belgische linkerzijde reageert geërgerd omdat het Europese Parlement de nieuwe begrotingsregels heeft goedgekeurd. Lidstaten moeten saneren richting 3 procent van het bbp. Volgens de socialisten zijn die regels te streng en is dat een probleem voor toekomstige investeringen, zoals in de klimaattransitie. Alleen hebben de critici de neiging courante uitgaven te verpakken als investeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Wie gaat mijn pensioen betalen?': Meer dan de helft van de min-25-jarigen kiest voor deeltijds werk Meer dan de helft van de min-25-jarigen is deeltijds aan het werk, leert een analyse van SD Worx en IESE Business School op basis van de loongegevens van 106.000 deeltijds werkenden in de Belgische privésector. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze krappe sociale zekerheid? Arbeidseconoom Stijn Baert uit zijn bezorgdheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rika Coppens (House of HR): ‘België is niet aantrekkelijk voor arbeidsmigranten’ Mensen zijn bereid meer én langer te werken, als ze meer greep krijgen op hun uurrooster en hun arbeidsomstandigheden. Toch zal België nog werkkrachten uit het buitenland nodig hebben. Dat is de boodschap van Rika Coppens, de CEO van House of HR en de vorige Trends Manager van het Jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid NBB: 'Stijging huizenprijzen vermindert vermogensongelijkheid in België' De 10 procent rijkste gezinnen hebben in België 55 procent van het nettovermogen in handen, maar toch is België met die verdeling van het vermogen een van de meest egalitaire landen van de OESO. De vermogensongelijkheid is de voorbije jaren ook licht gedaald, dankzij de stijging van de woningprijzen en de relatief zwakke beursprestaties.
Ondernemen Ondernemen Françoise Chombar (Melexis): ‘We verliezen het vermogen om naar elkaar te luisteren' Tegen wil en dank werd Françoise Chombar de woordvoerster van een groep burgers die vroeg de kernuitstap terug te draaien. Ze werd weggehoond, maar intussen is de levensduur van twee kerncentrales met tien jaar verlengd. Voor Françoise Chombar is een betere besluitvorming op alle niveaus dringend nodig. "Of het politieke partijen, onderwijskoepels, werkgeversfederaties of vakbonden zijn: ik denk dat we te veel instellingen hebben in dit land."
Beleggen Beleggen De glazen bol: Julien-Pierre Nouen (Lazard Frères Gestion) ziet de obligatiemarkt de komende maanden vrij volatiel blijven Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'De pensioenstudie van de OESO benoemt spijkerhard de pijnpunten van het Belgisch stelsel' De recentste pensioenstudie van de OESO heeft de pijnpunten van het Belgische pensioenstelsel, niet voor het eerst, spijkerhard benoemd, schrijven Ann Verlinden en Marc Van den Bosch, CEO en Member Exco van PensioPlus. De internationale denktank stelt onomwonden dat ouderen nergens zo afhankelijk zijn van het wettelijke pensioen als in België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: dalend onderwijsniveau is slecht nieuws voor onze arbeidsmarkt De OESO-cijfers over het dalende onderwijsniveau werden de voorbije dagen druk besproken. Eén aspect bleef relatief onderbelicht: de impact van die neergang op de goede werking van de Vlaamse arbeidsmarkt. Die steunt steeds meer op hooggeschoolden. Een dalend aanbod aan bollebozen is een probleem, zeker met de aanhoudende arbeidskrapte.
Column | Peter De Keyzer Column | Peter De Keyzer 'AI is voor advocaten en notarissen wat de zelfscankassa was voor kassamedewerkers' Voor het eerst in de geschiedenis staat de baan van vooral hooggeschoolde, goed geconnecteerde én geprivilegieerde breinwerkers onder druk door nieuwe technologie, schrijft Peter De Keyzer.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IEA: 'Piek in vraag naar steenkool, olie en aardgas bereikt voor 2030' De vraag naar alle fossiele brandstoffen zal in "de komende jaren" van het huidige decennium zijn piek bereikt hebben. Maar de daling van de vraag naar olie, aardgas en steenkool zal niet snel genoeg zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt de topman van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, dinsdag in een opiniestuk in de Britse zakenkrant The Financial Times.
Opinie | Jan Tuerlinckx Opinie | Jan Tuerlinckx 'Een zichzelf respecterende overheid geeft de belastingplichtige de mogelijkheid om fouten recht te zetten'
Belastingen Belastingen De fiscale kloof tussen alleenwonende en koppel met kinderen blijft diep De afschaffing van het huwelijksquotiënt, een fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, staat op de agenda van de fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) tegen 2024. Volgens Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), is dat een goed vertrekpunt, maar onvoldoende om de diepe fiscale kloof tussen alleenstaanden en koppels te verkleinen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Het onterechte optimisme over nucleaire technologie' De ene technologie, artificiële intelligentie (AI), leidt dezer dagen tot grote zorg: de politiek, de journalistiek en zelfs CEO’s van betrokken techbedrijven waarschuwen voor de grote risico’s. Des te opvallender is het grenzeloze optimisme over die andere technologie: kernenergie. Die krijgt, in tijden van klimaatverandering en energieschaarste, een nieuw leven toegeschreven. De schrijvers van dit opiniestuk vinden dat bedenkelijk.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”