Ondernemen Ondernemen André Bouffioux leidt Waalse kmo Teconex: ‘De jongeren zijn het politieke beleid hier kotsbeu’ Vlaanderen mag verbaasd opkijken van de politieke aardverschuiving in Wallonië, voor ondernemers in Wallonië is de afstraffing van de PS en de keuze voor een centrumrechtse coalitie van de MR en Les Engagés geen verrassing. "De werkende jonge generaties in Wallonië zijn het cliëntelisme, het profitariaat en de graaicultuur kotsbeu. Ze beseffen dat zij de rekening betalen", zegt André Bouffioux, CEO van de Waalse kmo Teconex.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meerderheid van Belgische kiezers wil wet op kernuitstap herzien, zelfs de groenen Uit een recente enquête van het Nucleair Forum blijkt dat slechts een kleine minderheid van de Belgische bevolking de wet op de kernuitstap wil behouden. Die verandering in opvattingen strekt zich uit over het volledige politieke spectrum, zelfs bij kiezers van Ecolo en Groen. De ontwikkeling toont gelijkenissen met de koerswijziging van de Finse Groenen (Vihreä liitto), die kernenergie nu als een duurzame energiebron zien.
Nieuws Nieuws Vlaams minister Ben Weyts eist dwangsommen van 100.000 euro per dag over vliegroutes De Vlaamse regering start een nieuwe procedure voor het hof van beroep om dwangsommen van 100.000 euro per dag te eisen zolang de federale regering de vliegroutes niet opnieuw aanpast.
Nieuws Nieuws 600 Belgische ondernemers verwerpen vermogensbelasting in open brief: 'Ze doodt investeringen, jobs en welvaart' Als de volgende federale regering een vermogensbelasting invoert om mee het gat in de begroting te dichten, dan gaat die beslissing ten koste van lokale bedrijven, jobs en welvaart. Dat staat in een open brief die meer dan 600 ondernemers hebben ondertekend. Het vermogen van ondernemers is “geen berg cash”, het zit in machines, onderzoek, ontwikkeling en aandelen, klinkt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Waals opbod rond miljonairstaks (die anderen betalen) In Franstalig België woedt een heftig debat over de vermogenstaks. Dat de communisten van PTB/PVDA de drempel voor een miljonairstaks optrokken van 1 tot 5 miljoen euro, leidde zowaar tot een opbod van PS. De Franstalige socialisten willen een vermogenstaks vanaf 1 miljoen euro. Raoul Hedebouw en co werden plots afgeschilderd als linkse softies.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc Descheemaecker fileert het openbaar vervoer: ‘De Lijn privatiseren komt neer op een verkoop aan het buitenland’ In zijn nieuwe boek pleit Marc Descheemaecker voor de splitsing van de NMBS, een samengaan met De Lijn in Vlaanderen en de regionalisering van de luchthaven van Zaventem. "Ofwel grijpen we in, ofwel blijven we nog eens dertig jaar vloeken en zagen over het openbaar vervoer."
Opinie Opinie PVDA en Raoul Hedebouw tonen nog eens hun ware aard (en dat is goed zo) Dat linkse partijen pleiten voor meer herverdeling en hogere belastingen op grote bedrijven, is niet verwonderlijk. Maar de PVDA van Raoul Hedebouw houdt dat betoog op basis van valse cijfers. Het toont nog eens de ware aard van de neocommunisten en herinnert ons eraan dat ze dat ze hun wortels hebben in een ideologie gesteund op misleiding en leugens.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'De beste willen zijn, is geen vieze gedachte' We moeten niet wachten op de politiek. De economische richting ligt sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne al vast, zegt Stijn Fockedey.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Bart De Wever: 'België kan wat Singapore kan, maar dan moeten de PS, Ecolo en de PTB ophouden te bestaan' “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden. Ik wil heel duidelijk aan uw lezer en aan de kiezer zeggen: ik doe daar niet meer aan mee”, zegt Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. De voorzitter van N-VA wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen. “Ik word niet vrolijk van de economische vooruitzichten. Premier Alexander De Croo betaalt zijn carrière met de welvaart van Vlaanderen.”
Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.
Nieuws Nieuws De balans: het asieldebat schuift op naar rechts Na de terroristische aanslag door een Tunesiër die illegaal in België verbleef, groeit in de federale regering het besef dat ze moet komen tot een strenger terugkeerbeleid. Ook andere EU-landen willen een rechtser asielbeleid door de toegenomen terreurdreiging. Dat wil nog niet zeggen dat sprake is van een Europese consensus.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belangenconflict over geluidshinder Brussels Airport: ‘Dit is vooral verkiezingskoorts’ Brussels Airport is opnieuw het twistpunt in een conflict tussen de Vlaamse en de federale regering. Volgens Vlaanderen veroorzaakt de recente verschuiving van vliegroutes, het gevolg van een nieuwe navigatietechniek, meer overlast voor de Vlaamse Rand. “Er heerst verkiezingskoorts. In dat licht moet je dit zien”, duidt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen).
Nieuws Nieuws Tweede spoorwegmaatschappij komt met nachttrein Brussel-Berlijn De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB lanceert in december een tweede nachttreinverbinding naar België: Berlijn-Brussel. Dat staat dinsdag in een persbericht van de maatschappij. Op die route gaat ÖBB concurreren met de Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Géraldine Thiry start na polemiek toch als directeur van Nationale Bank De Brusselse econoom Géraldine Thiry neemt vanaf vandaag 1 september haar mandaat op als directielid van de Nationale Bank van België (NBB).
Inspiratie Inspiratie Brussel brengt de 'donuteconomie' in de praktijk Brussel was de tweede stad in de wereld die de donuteconomie omarmde. Dat model voor een duurzame economie, ontwikkeld door de Britse econoom Kate Raworth, helpt de Brusselse regering om haar doelen voor de economische transitie te bereiken. Om steun te krijgen, moeten bedrijven niet langer een goed rapport op het gebied van werkgelegenheid en financiën voorleggen, ook naar de duurzaamheidsnormen van de EU en de VN wordt gekeken, stelt Brussels staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vivaqua torst 1,2 miljard euro schuld: ‘Gevolg van zorgelijke situatie in Brussel’ Vivaqua, de maatschappij die negentien Brusselse en vier Waals-Brabantse gemeenten van water voorziet, staat diep in het rood. Hoe kan een monopolist meer dan 1 miljard euro aan schulden opstapelen? Trends vroeg het aan Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Gent.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: Vivaldi is nu écht een zombieregering Zelfs als de crisis rond minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en de Iraanse visa de komende dagen ontmijnd raakt, is de Vivaldi-regering dood en begraven. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zal na deze vernedering op wraak zinnen en raketten blijven afvuren op de regering. En dus op de coalitie die hij paradoxaal genoeg zelf op de been heeft gebracht.
Inspiratie Inspiratie Nachttreinen komen traag op gang, maar kampen met obstakels Nachttreinen zijn een trend. Na de lijn Brussel-Wenen van de Österreichische Bundesbahnen, die in 2020 van start ging, lanceerde European Sleeper eind mei de lijn Brussel-Berlijn. Maar de schaarste aan materieel en de starheid van de spoorwegsector houden initiatieven tegen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'De oproep van Alexander De Croo voor een “groene pauze” is ook een electorale zet' Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een pauze in het uitrollen van nieuwe Europese klimaatplannen. Inhoudelijk heeft hij zeker een punt. Zijn uitspraak is evenwel ook een onderdeel van de verkiezingscampagne richting 2024: de liberalen willen zich distantiëren van de groene partijen, die nu in de federale regering nochtans hun beste bondgenoten zijn.