“Zonne-energie kan op termijn zonder subsidies”

Nog tot eind dit jaar worden de deuren van de installateurs van zonnepanelen platgelopen door mensen die alsnog willen profiteren van de gunstigste groenestroomcertificaten. En bovendien onnodig, zegt Hans De Backer, CEO van Enfinity.

Wie erin slaagt nog voor het einde van het jaar een installateur op zijn dak te krijgen, kan de komende twintig jaar rekenen op groene-stroomcertificaten ter waarde van 450 euro per 1000 kWh (op voorwaarde dat de installatie voor 1 maart 2010 klaar en gekeurd is). Vanaf 2010 is dat nog maar 350 euro, om de jaren nadien nog verder te dalen. Ook de belastingvermindering van de federale overheid wijzigt mogelijk in 2010.

Hans De Backer, CEO van het zonnepanelenbedrijf Enfinity, maakt de balans op voor de sector: “De verwachting voor dit jaar was een productie van 150 MW aan zonne-energie in Vlaanderen. Door de rush in dit laatste kwartaal zitten we daar waarschijnlijk al boven. Enfinity alleen al produceert 45 MW.”

“Maar wie dit jaar geen zonnepanelen meer kan laten installeren, hoeft niet te panikeren”, vervolgt De Backer. “De groenestroomcertificaten dalen dan wel met 20 procent, maar de investeringskosten voor een zonne-installatie zijn dit jaar met 30 procent gezakt. Ik verwacht dat die kosten blijven dalen met zo’n tiental procent per jaar. Onze sector zal dan ook niet stilvallen, daar ben ik van overtuigd. Op middellange termijn zal zonne-energie competitief zijn, zonder subsidies.”

Dat de sector vandaag moeilijk aan materiaal geraakt, is volgens De Backer een tijdelijk fenomeen. “Nu iedereen zonnepanelen wil, zijn er onvermijdelijk tekorten. De panelen op zich heeft men onder controle, het zijn de omvormers die moeilijk te vinden zijn. Als grote speler hebben wij daar iets minder last van, omdat onze inkoopcapaciteit een stuk hoger ligt.”

Toen Patrick Decuyper en Gino Van Neer in 2005 Enfinity oprichtten met de gedachte installaties voor zonne-energie te verkopen aan bedrijven, bleek het bedrijfsleven daar niet klaar voor. Daarom gooide Enfinity het over een andere boeg: ze huurden daken van bedrijven af en investeerden zelf in zonnepanelen om zo goedkoop groene energie te kunnen leveren. Door het succes werd al snel beslist ook internationaal te gaan en intussen is het bedrijf aanwezig in negentien landen in Europa, Azië en nu ook Noord-Amerika. Het sleepte ook projecten in de wacht in China en India. Er werken 170 werknemers, van wie ongeveer de helft in België. Ook de omzet steeg bijzonder indrukwekkend, van 200.000 euro in 2006 naar 83 miljoen in 2008. Dit jaar zou 200 tot 240 miljoen euro bereikt worden. Dat Patrick Decuyper onlangs als eerste Vlaming de Creative Young Entrepreneur Award – als de beste jonge ondernemer ter wereld zeg maar – mocht ontvangen, betekent uiteraard nog een extra boost.

Door Annick Claus

“Zonnepanelen worden per jaar 10 procent goedkoper”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content