Windmolens

Is er iets veranderd sinds de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha vier eeuwen geleden in roestig wapenornaat en op zijn knokige strijdknol door de achterpoort van zijn erf de wijde wereld inreed om zijn nobele plannen te verwezenlijken?

We schrijven donderdag 29 november 2001. Trends drukt een vraaggesprek af met Philippe Bodson, waarin we de gewezen topman van Lernout & Hauspie zijn mening vragen over de verwoede pogingen van Roger Van Praet en de ‘believers’ om de Ieperse spraakgigant te redden:

– Trends. Waren de believers een wereldvreemde bende?

– Bodson. “Roger Van Praet is een charmante man. Na de spanningen die er aanvankelijk waren, hebben we een verhelderend gesprek gehad. Probleem was dat de dialogen met de believers niet het niveau overstegen van die in het Café du Commerce.”

Enkele dagen later rinkelt de telefoon op de redactie. Roger Van Praet aan de lijn. Of hij de hoofdredactie dringend kan ontmoeten: de opmerking van de heer Bodson is beneden alle peil; hij kan ons het tegendeel bewijzen én zal dit staven met documenten.

Vrijdagavond, 7 december 2001. We trotseren de eerste winterkou in de buurt van het West-Vlaamse dorpje Geluwe. Ten huize van advocaat Luc Gheysens, de trouwe schildknaap van Van Praet, krijgen we bij een weelderige Beau Séjour-Bécot van 1983 en een Corton van 1986 stapels persoonlijke brieven, notities, memoranda, verslagen en afdrukken van e-mails in de handen geschoven:

– Over het wonderbaarlijke reddingsplan dat de belangrijke zakenman Tony Gram in petto heeft om L&H te redden.

Over de hoffelijke maar besliste weigering van Philippe Bodson om de heer Gram te ontmoeten zolang deze geen indicatieve antwoorden geeft op zijn concrete vragen.

Hoe Roger Van Praet de heer eerste minister oproept om naar aanleiding van de barbaarse aanslag in de VS bij de EU en de Navo te gaan pleiten voor de aankoop en het gebruik van de technologie van L&H.

Over de onschatbare marketingwaarde die de KBC zou opstrijken door de inbreng van de believers in L&H voor te financieren.

Het doek over L&H is definitief gevallen op 24 oktober. Een maand later vat Roger Van Praet de hopeloze strijd van hem en zijn believers in een e-mail als volgt samen: “Nu is gebleken dat we tegen windmolens hebben gevochten waarvan de wieken een ongekende en verraderlijke slagkracht hadden.”

Don Quichot had het niet beter kunnen verwoorden. Het verhaal doet ook onwillekeurig denken aan de eigengereide exploten van de Antwerpse luchtvaartveteraan Freddy Van Gaever, die ondanks de crisis in de sector mordicus zijn eigen ‘Sabena light’ in de lucht wil brengen. Zelfs vier eeuwen na Cervantes blijven we er nood aan hebben: donquichotteske helden die ridder willen zijn in een wereld die haar geloof in ridderlijkheid heeft verloren.

Piet DepuydtHoofdredacteur Trends

Hoofdredacteur Trends

De L&H-believers, Freddy Van Gaever… Ook vier eeuwen na Cervantes hebben we nog nood aan Don Quichotten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content