Wind in het zeil

Sioen Industries is de wereldleider in het geïntegreerd coaten van synthetische weefsels. Het gaat om het bedekken van een drager met een beschermlaag, met de klemtoon op hoogwaardige technische beschermkledij. Een belangrijke afnemer is de vrachtwagensector, voor dekzeilen. Het unieke aan Sioen is dat het de enige volledige geïntegreerde speler in de sector is. Tot de basis van de Sioen-strategie behoort het inzetten op innovatie en een modern productieapparaat. Het management geeft aan dat die continue investeringen in innovatie ook voor omzetgroei hebben gezorgd bij de nieuwe technische toepassingen.

Midden deze zomer trok de onderneming uit het West-Vlaamse Ardooie alle aandacht naar zich toe met de overname van Dimension-Polyant, de wereldmarktleider in zeildoeken. Met een transactiewaarde van 38 miljoen EUR was het ook meteen de grootste acquisitie uit de geschiedenis van Sioen. De enige volledig geïntegreerde speler in de sector kende een fraai eerste semester van 2016. De groepsomzet steeg van 168,5 naar 180,25 miljoen EUR. Dat komt overeen met een toename met 7 % in de eerste zes maanden van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Als we kijken naar de verschillende divisies, dan is het vooral de veruit grootste divisie, de Coating-divisie (+11,4 %; spinnen, weven en coaten), die inzake omzettoename wist uit te blinken. In de omzetklim van 100,7 naar 112,3 miljoen EUR zit wel al drie maanden omzet van het op 1 april overgenomen Manifattura Fontana. Exclusief die overname is sprake van 6,8 % organische groei. Op dat vlak presteert dan de kleinste afdeling, de Chemicals-divisie (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten), het best. Deze afdeling tekende voor een organische omzettoename met 8,7 %. De derde en laatste afdeling, de Apparel-divisie (confectie van technische kledij) deed het minder goed met een omzetdaling van -3,4%(van 47,5 naar 45,9 miljoen EUR).

Boven op de gestegen omzet zijn de aandeelhouders vooral blij met de toegenomen rendabiliteit van de groep – getuige de positieve koersreactie. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) liep in de eerste zes maanden op met 23 %, tot 32,2 miljoen EUR. Dat betekent dat de rebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) is opgelopen van 15,6 % in het eerste semester van vorig jaar tot 17,9 % in de eerste jaarhelft 2016. Nog positiever is de evolutie van de bedrijfswinst (ebit). Die ebit maakt een sprong van 41 % (van 18,5 naar 26,1 miljoen EUR). Wat zich vertaalt in een klim van de ebit-marge van 11,0 % naar 14,5 %. De nettowinst op groepsniveau steeg van 11,5 naar 14,0 miljoen EUR (+21%). Per aandeel stijgen we van 0,58 naar 0,71 EUR per aandeel.

Dat zal wellicht ruimte laten voor een dividendverhoging over het boekjaar 2016. Voor het vorige boekjaar was er een fraaie dividendsprong van 0,37 naar 0,48 EUR per aandeel. Bij de aankondiging van de halfjaarcijfers eind augustus werd de verwachting uitgesproken dat de onderliggende trend zich ook in het tweede semester zal doortrekken. Dat betekent gunstige perspectieven, met andere woorden.

Conclusie

De omzet- en winstontwikkeling was de jongste jaren eerder vlak bij Sioen Industries, met een omzet in de buurt van 320 miljoen EUR. Daar komt dit en de komende jaren een positieve verandering in. Door organische groei, maar ook door de overname van Dimension-Polyant zou de omzet volgend jaar weleens in de buurt van 400 miljoen EUR kunnen liggen. Tegen 14 keer de verwachte winst voor volgend jaar en 7,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 2017 is er nog opwaarts koerspotentieel. Vandaar dat we het advies verhogen en het aandeel naar de Inside Selectie promoveren.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content