Wenen in de Bijloke

De Limburgse harpiste Anneleen Lenaerts is de eerste curator van het Big Little Music-festival. In de Bijloke in Gent programmeert ze drie dagen kamermuziek met als centrale thema: haar thuisstad Wenen.

In België is sterharpiste Anneleen Lenaerts niet vaak aan het werk te zien. Sinds december 2010 is de muzikante uit Peer lid van de Wiener Philharmoniker. Met dat toporkest uit Wenen speelt Lenaerts onder meer op het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert, dat miljoenen mensen bereikt. De Bijloke in Gent nodigde haar uit om de eerste editie van zijn nieuwe kamermuziekfestival Big Little Music te cureren. Lenaerts kreeg carte blanche om een programma van drie dagen te vullen. Als thema zocht ze het niet ver: Wenen.

Op de openingsavond programmeert ze het Hagen Quartett, dat een programma over de strijkkwartetten van Joseph Haydn, Robert Schumann en Franz Schubert samenstelde. Net zoals de Wiener Philharmoniker heeft het Hagen Quartett een heel herkenbare klank en een ijzersterke livereputatie. Anneleen Lenaerts speelt op 26 januari zelf in het Kraakhuis, de kleinere zaal van de Bijloke. Ze brengt een ander Belgisch toptalent mee: de sopraan Ilse Eerens. Samen vertolken ze een avond lang werk uit het opera- en liedrepertoire, vertrekkend in Wenen en eindigend in Rusland.

De verrassing van het festival zou Philharmonix kunnen worden. Dat is een gelegenheidsorkest, samengesteld uit leden van de Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker, met een zingende violist en pianist. Ze spelen klassieke muziek, klezmer én pop, maar dan in nieuwe arrangementen voor dat prettig gestoorde combo. Entertainment alom dus, met een gastrol voor gastvrouw Anneleen Lenaerts.

Big Little Music, van 25 tot 27 januari in De Bijloke in Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content