Op het goede spoor

Syntigo, een filiaal van de NMBS Holding, levert ICT-diensten. De focus op hoogwaardige telecommunicatie en transport is succesvol gebleken.

Syntigo werd opgericht in 1998 met de bedoeling om de overtollige capaciteit van het glasvezelnetwerk van de NMBS langs de spoorwegen te valoriseren. Een groot deel van die breedbandverbindingen, die gebruikt worden voor de signalisatie en de beveiliging van het spoorwegnet, was beschikbaar en het NMBS-filiaal bood netcapaciteit, beheersdiensten en consultancy aan telecombedrijven aan. De Ambassadeur van de grote Gazellen heeft nu twee activiteitspolen: telecom en informatica. Van 2006 tot 2010 heeft Syntigo zijn omzet zo goed als verviervoudigd, van 28 miljoen tot ongeveer 100 miljoen euro. Het personeelsbestand is in die periode meer dan verdubbeld, van 105 naar 270 medewerkers.

Ultrakorte cycli

“Er zijn heel wat redenen voor die sterke groei”, legt gedelegeerd bestuurder Jean-François Michotte uit. “In de eerste plaats zijn de oplossingen die we aanbieden afgestemd op de marktniches waarin we actief zijn. Ik wil ook wijzen op de kwaliteit van onze dienstverlening en van onze medewerkers. En ten slotte hebben we intern een aanzienlijke knowhow ontwikkeld en beschikken we over experts in talrijke domeinen.” Om die sterke groei te onderhouden is Syntigo constant op zoek naar nieuwe medewerkers. Dat gaat niet gemakkelijk: “Het is een constante uitdaging, die moeilijker is dan in het verleden omdat we nu op zoek zijn naar specifieke, technisch onderlegde en ervaren profielen en we ons bovendien op een markt bevinden die in volle expansie is.”

Die medewerkers zitten in een voortdurend veranderende sector waar “de ontwikkelingscycli bijzonder kort zijn”, merkt Michotte op. In dat universum wil Syntigo zich profileren als een stabiele en betrouwbare leverancier. “We hebben vastgesteld dat lokale aanwezigheid erg belangrijk is voor onze klanten. De mensen willen een helpdesk die hen in correct Nederlands of Frans een antwoordt biedt. Dat element van nabijheid is in onze sector van fundamenteel belang. Dat is ook de reden waarom, naar mijn gevoel, de ontwikkeling van de offshoring gestokt is.”

Verdere ontwikkeling

Syntigo besteedt veel aandacht aan specifieke vragen van zijn klanten en het investeert permanent in zijn netwerken opdat die in staat zouden zijn om aan de toekomstige breedbandbehoeften te voldoen. “Volgens de constructeurs mogen we ons tegen 2016 verwachten aan een capaciteitstoename van 65 tot 100 procent”, gaat Michotte voort. “Die bijkomende capaciteit is met name nodig voor het 4G-netwerk.”

Naast zijn glasvezelnetwerken ontwikkelt Syntigo ook de virtualisering, die tegenwoordig erg in de mode is. Tegen juli van dit jaar zal het, in een partnership met Atos, zijn klanten een datacentrum bieden waarin diensten beschikbaar zullen zijn in cloudcomputing.

GUY VAN DEN NOORTGATE

“Om de sterke groei te onderhouden, zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers” Jean-François Michotte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content