Uplace: felle kritiek op beslissing Schauvliege

© belga

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) krijgt de wind van voren nadat ze de milieuvergunning voor Uplace in Machelen goedkeurde. De kritiek komt niet enkel van milieuorganisaties.

Uplace, het bedrijf dat in handen is van Bart Verhaeghe, wil op een verlaten bedrijventerrein in Machelen het grootste winkelcomplex van het land bouwen. Voor die plannen sloot de onderneming een convenant af met de vorige Vlaamse regering, maar het was nog wachten op een milieuvergunning. Na een weigering van de provincie Vlaams-Brabant, heeft Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) uiteindelijk het licht op groen gezet voor het omstreden shoppingcomplex.

De beslissing van de minister bracht meteen een golf van kritiek mee, en die kwam niet enkel van milieu- en zelfstandigenorganisaties.

‘Jarenlange procedureslag’

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback blijkt verrast door de beslissing van Schauvliege. “Er is een waslijst aan negatieve adviezen van uiteenlopende actoren. Minstens enkelen onder hen zullen in beroep gaan tegen de beslissing,” aldus Tobback. Hij voorspelt een strijd voor de Raad van State die de terreinen voor jarenlang onbruikbaar zal maken. “De kans is groot dat daarna de vergunning toch nog wordt vernietigd. De terreinen waren dus beter onmiddellijk beschikbaar gekomen voor nieuwe projecten,”
luidt het. Bart Van Malderen, fractieleider van sp.a in het Vlaams Parlement, is op zijn beurt niet te spreken over de beslissing van Schauvliege. “Dit is een keuze voor de portefeuille van de ontwikkelaar, niet voor het algemeen belang”, verduidelijkte Van Malderen.

Dehaene

Vlaams parlementslid – en partijgenoot van Schauvlieghe – Tom Dehaene reageert via Twitter vernietigend op de beslissing om Uplace een milieuvergunning te geven. “Uplace krijgt dus milieuvergunning. Een ramp voor de leefbaarheid en de mobiliteit in de regio. Op naar de Raad van State dus. Wordt vervolgd”, bericht Dehaene.

Lieten begrijpt het niet

Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) noemt de beslissing van collega-minister Joke Schauvliege (CD&V) over Uplace ‘onbegrijpelijk’. “Het gaat om een persoonlijke beslissing van minister Schauvliege, niet om een regeringsbeslissing. Maar rekening houdend met alle negatieve adviezen begrijp ik haar beslissing niet”, aldusLieten.

Unizo

Milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en BRAL (de Brusselse Raad voor het Leefmilieu) trekken naar de Raad van State. Zelfstandigenorganisatie Unizo is van plan hetzelfde te doen. Volgens Unizo gaat Schauvliege, gesteund door de Vlaamse regering, in ’tegen het advies van de eigen Vlaamse ambtenaren, tegen de letter en de geest van de eerder door de regering unaniem goedgekeurde winkelnota en tegen haar eigen doelstellingen inzake fijn stof.’

Leuven boos

Ook de stad Leuven stapt naar de Raad van State om de milieuvergunning voor Uplace in Machelen te vernietigen. In een interview met Radio 2 zei burgemeester Louis Tobback benieuwd te zijn welke argumenten Schauvliege heeft om de vernietigende kritiek van haar eigen administratie te weerleggen. Net als de omgeving van Machelen vreest het Leuvense stadsbestuur de negatieve gevolgen van dit grootschalige complex voor de handelsactiviteiten in de eigen stad. Tobback wees al ettelijke keren op de bijzonder schadelijke gevolgen van het project voor de mobiliteit op de Brusselse Ring. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content