Op één na grootste bankfaillissement in geschiedenis VS: JPMorgan neemt gekapseisd First Republic over

FR-filiaal in San Francisco -- Foto door Justin Sullivan/Getty Images

De gefaalde bank First Republic is onder curatele geplaatst en wordt verkocht aan JPMorgan, de grootste bank de Verenigde Staten. Dat meldde de Californische toezichthouder DFPI op maandag.

Het lot van de middelgrote Amerikaase bank hangt al sinds maart aan een zijden draadje nadat met de Silicon Valley Bank en Signature Bank eerder dit jaar al twee Amerikaanse banken met een gelijkaardig profiel failliet gingen.

Lees meer over Silicon Valley Bank hier:

Op één na grootste bankfaillissement ooit in VS

First Republic, een financiële instelling uit San Francisco, kwam in de problemen door de stijgende Amerikaanse rentevoeten, die de hoge inflatie moeten bestrijden maar de waarde van uitstaande kredieten aan lage rentevoeten doet kelderen. Klanten haalden massaal hun geld van de bank, waardoor liquiditeitsproblemen de kop opstaken. Het First Republic-aandeel verloor eind vorige week nog eens 48 procent van zijn waarde. Het doek is nu dus definitief gevallen.

De Amerikaanse financiële regulator, die als curator optreedt in het dossier, was sinds vorige week actief op zoek naar een overnemer. Die is nu gevonden: de deposito’s en het merendeel van de activa van First Republic worden verkocht aan JPMorgan Chase, de grootste in de Verenigde Staten.

De transactie markeert het op één na grootste bankfaillissement ooit in de VS.

‘Rijkenbank’

First Republic was gespecialiseerd in privaat bankieren voor welstellende klanten en verstrekte net als Silicon Valley Bank durfkapitaal. In juli 2020 was de bank volgens eigen gegevens de veertiende van de VS, met tachtig kantoren in zeven staten. First Republic Bank telde eind vorig jaar 7.200 werknemers. (Belga)

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content