Doel 2020: ‘Auditeur Raad van State negatief over reparatie-GRUP’

© BELGA

De Raad van State heeft een negatief advies van de auditeur van de Raad van State ontvingen over het reparatie-GRUP. De actiegroep, Doel 2020 hoopt dat de raad het reparatie-GRUP gaat vernietigen.

De Raad van State gaat mogelijk het reparatie-GRUP vernietigen dat het Saeftinghedok in de Antwerpse haven mogelijk moet maken. Dat hoopt alleszins de actiegroep Doel 2020, die ijvert voor het voortbestaan van het door het dok bedreigde polderdorp, nu zij een negatief advies van de auditeur van de Raad van State ontvingen over het reparatie-GRUP.

Om de haven op de linkeroever van de Schelde te kunnen uitbreiden en het Saeftinghedok aan kunnen te leggen, had de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening Zeehavengebied Antwerpen opgesteld, maar dat werd eind 2013 geschorst. De Raad had als voornaamste bezwaar dat de uitbreiding van de natuurcompensatiegebieden voorafgaand aan de havenuitbreiding te vaag werd omschreven.

“Onwettig”

Er volgde een reparatie-GRUP, dat in oktober vorig jaar werd goedgekeurd. Volgens Doel 2020 is ook het reparatie-GRUP onwettig, waardoor het opnieuw naar de Raad van State stapte. Recentelijk ontving Doel 2020 het verslag van de auditeur, die het dossier voorbereidt waarna de Raad van State zich uitspreekt.

“Er is nog steeds sprake van compensatie zonder dat de uitzonderingsprocedure werd gevoerd en bovendien blijft de passende beoordeling gebrekkig omdat rekening gehouden wordt met de compensaties en de uitkomst van de creatie ervan onzeker blijft”, zegt de actiegroep. “Ook het reparatie-RUP is onwettig. In wezen moet een nieuw milieu-effectenrapport worden opgesteld, wat jaren in beslag zal nemen.”

Volgens de actiegroep is er momenteel geen sprake van spoedeisendheid, zodat een schorsing alleszins niet wordt aanbevolen.

De adviezen van de auditeur van de Raad van State worden volgens een interne schatting in circa 80 tot 90 procent van de gevallen wel gevolgd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content