LOON NAAR WERK ?
Het maakt weinig uit of men nu werkt in Booitshoeke of Brussel. De regionale verschillen tussen salarissen verkleinen, toont een onderzoek van E&Y Consulting International.
Brabant-Brussel blijft nog steeds de beste betaler. De provincie Limburg bengelt achteraan. Maar het onderscheid bedraagt nauwelijks zes procent. “Dat verschil is zeer klein als men rekening houdt met de levensduurte,” observeert Rob Bloemen, vennoot van Meeremans & Bloemen, een dochter van E&Y Consulting International. “Als men het netto beschikbaar inkomen vergelijkt, zijn de kosten gelijk. Wonen in Brussel is duurder dan in Genk.”
Het wegvlakken van de regionale verschillen in de verloning is één van de opmerkelijke resultaten uit de salaris-enquête van E&Y Consulting International. In 1995 werd een eerste onderzoek uitgevoerd, in opdracht van de Vlaamse Kamers voor Handel en Nijverheid. In 1997 werd de enquête overgedaan bij 21.500 bedienden, kader- en directieleden in 1100 bedrijven. Zowel salarissen als extralegale voordelen werden onderzocht. Naar eigen zeggen is dit “de grootste en meest representatieve studie ooit gerealiseerd.”
In 1995 bedroeg de spanning tussen de rijkste regio Brussel-Brabant en de armste West-Vlaanderen acht procent. Dit jaar dus zes procent. “De spanning zal verder verkleinen,” weet Rob Bloemen. “België is een dorp. Jonge mensen zijn veel mobieler dan vroeger, ook mentaal. Bovendien is de transparantie op de markt toegenomen. De kandidaat weet wat waar wordt betaald.” Bloemen voegt er evenwel aan toe dat men vergelijkbare functies in vergelijkbare bedrijven moet analyseren. In een Europees hoofdkwartier van een multinational in Brussel kan een financieel directeur vijf keer meer verdienen dan in een West-Vlaamse kmo. Maar de verloning blijft dezelfde voor een gelijkaardige kmo in het Brusselse.
Grote bedrijven betalen nog steeds het best. De gemiddelde loonspanning voor identieke functies tussen grote en kleine bedrijven bedraagt 13 %. Maar kmo’s scoren beter voor extralegale voordelen. Ook hier weer zijn er geen regionale verschillen. De forfaitaire kostenvergoeding en de firmawagen komen proportioneel meer voor in kmo’s. “Dit is niet verwonderlijk. Een kmo is flexibeler en heeft een kleinere kern van medewerkers. Men kan moeilijk honderd mensen in een groot bedrijf een firmawagen geven.” Pensioenverzekeringen en maaltijdvergoedingen komen dan weer meer voor in grote ondernemingen. Al hebben de kmo’s de voorbije twee jaar een duidelijke inhaalbeweging gemaakt.
WERKEN IN VLAANDEREN De regionale verschillen in verloning vervlakken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier