KLAAR VOOR DE JACHT

Hij is als Pool in Vlaanderen geboren, liep school in Brussel, ging later nog studeren aan het Amerikaanse Harvard, om finaal opnieuw voor Brussel te kiezen. Een goede keuze ? Achteraf bekeken is hij er erg gelukkig mee : Arthur Janta-Polczynski is alvast de eerste Belg die doorstoot naar het uitvoerend comité van het headhunterskantoor Russell Reynolds Associates.

Een Poolse Belg of een Belgische Pool : u noemt Arthur Janta-Polczynski zoals u wil. In zijn vaderland heeft hij alvast nooit geresideerd. Toen de oorlogsellende in 1944 haar toppunt bereikte, koos het gezin Janta-Polczynski voor een veiliger onderkomen in Engeland. Vader was tijdens de oorlogsjaren de Poolsevice-minister van Financiën in Londen. Arthur Janta-Polczynski werd in 1949 geboren in Brussel, de stad waar hij zich definitief zou vestigen. In 1972 onderscheidt hij zich letterlijk aan de Ecole de Commerce Solvay, die hem het diploma van handelsingenieur overhandigt. Zijn eerste job brengt hem naar het Brusselse kantoor van Arthur Andersen, waar hij als account-auditor heel wat Vlaamse bedrijven leert kennen. In 1974 gaat Arthur Janta-Polczynski in Algiers aan de slag als consultant voor de internationale consultinggroep Arthur D. Little (1974-1976). Tussen 1976 en 1978 kan hij niet weerstaan aan de lokroep van Harvard. Na verschillende overstapjes ( Mc Kinsey, Major Search, Unisac in Doornik en Lhoist in Louvain-la-Neuve) komt Arthur Janta Polczynski uiteindelijk terecht bij het headhuntersbureau Russell Reynolds Associates, voor wie hij in 1992 het Brusselse kantoor uit de grond stampt als office manager. Vijf jaar later is het statige kantoor aan de boulevard Saint-Michel uitgegroeid van een eenmanszaak tot een kantoor met negen consultants en een omzet van 140 miljoen frank. Janta-Polczynski : “Omzetcijfers vind ik weinig relevant. Wij proberen eerder strategisch te werk te gaan door een klant als een geheel te beschouwen, transnationaal. Onze opdrachtgevers werken heel internationaal, zijn vaak multinationals en dan is het nuttig om de bredere context voor ogen te houden. Mensen die door ons gezocht en geplaatst worden, staan ook meestal op de drempel van een internationale loopbaan.”

Over de headhuntingwereld, die soms wordt afgedaan als geldverslindend, heeft Arthur Janta-Polczynski zo zijn mening : “Meer en meer ondernemers beseffen wel degelijk hoe belangrijk menselijk kapitaal is. Daar staat geen prijs op. Ook de overheden ontdekken nu dat we hen iets kunnen bieden, zoals recente opdrachten van de Vlaamse regering hebben bewezen.”

Zijn benoeming op topniveau zal hem meer dan voordien naar New York brengen. Dat gaat allicht ten koste van een aantal golfpartijtjes in Tervuren. Voor het lezen van poëzie zijn andere hobby komt daarentegen wat meer tijd vrij tijdens de overzeese vluchten.

ARTHUR JANTA-POLCZYNSKI (RUSSELL REYNOLDS ASSOCIATES) Eerste Belg die doorstoot naar het uitvoerend comité van het headhuntersbureau Russell Reynolds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content