Kinderen te koop

Het sekstoerisme in Azië neemt nog altijd toe.

Tot zover één van de besluiten van een tweedaags congres in Bangkok. De bijeenkomst in het lokale hoofdkwartier van de Verenigde Naties was opgezet door Ending Child Prostitution, Pornography and Trafficking ( ECPAT), een Australische niet-gouvernementele organisatie die het sekstoerisme bestrijdt.

De business verschoof de jongste tien jaar gedeeltelijk. Terwijl in de jaren tachtig de Filipijnen, Thailand of Sri Lanka met de vinger werden gewezen, zitten nu ook Vietnam en Cambodja in het vizier. Volgens een VN-onderzoek stijgt het sekstoerisme in deze landen nog altijd. Goedkopere luchtvaarttarieven zijn een verklaring, maar veel ernstiger blijkt de groei van de klandizie uit Azië zelf. Het aantal westerlingen dat bijna alleen om deze reden naar de betrokken landen trekt, daalt lichtjes, maar de Aziaten compenseren dat verlies ruimschoots.

Een kleine dertig westerse landen pasten de jongste jaren hun wetgeving aan. Seks met minderjarigen in het buitenland is nu toch strafbaar in eigen land. Luchtvaartmaatschappijen stapten langzaam mee in de strijd tegen kinderprostitutie. De VN stelde fondsen voor campagnes ter beschikking. Maar totnogtoe loopt er vooral lokaal één en ander mis.

De overheden in de vernoemde landen staan zeer ambigu tegenover sekstoerisme. Kinderprostitutie wordt oogluikend toegestaan, daders of pooiers worden zelden vervolgd. Erger nog: in Bangkok werd zwart op wit bewezen dat autoriteiten de seksindustrie vaak een hand boven het hoofd houden. De kwetsbare economie kan het geld gebruiken.

Typerend op het congres was de interventie van het hoofd van de Filipijnse politie. Hij vertelde dat er jaren geleden “geen probleem was rond seks met kinderen op de Filipijnen. Dat kwam omdat wij niet wisten dat het gebeurde.” De waarheid wil dat de eerste rapporten over kinderprostitutie op de Filipijnen dateren van eind jaren zeventig. Een echt doortastend beleid werd nooit gevoerd.

Het geval- Pagsanjan illustreert dat. De idyllische watervallen en prachtige, enge kloven raakten razend populair dankzij de opnames van de filmhit Apocalypse Now. Enkele jaren later groeide Pagsanjan uit tot een geliefkoosde stek voor homoseksuelen, gevolgd door… westerse pedofielen. Overheid en politie lieten gedijen en grepen pas in 1996 in. Niet vanwege de kinderen, zo bleek later, maar omdat elke normale toerist de streek vermeed.

marleen fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content