Kerviel voor de rechter

© belga

Dinsdagmiddag is in de correctionele rechtbank van Parijs is het proces van start gegaan tegen Jérôme Kerviel, ex-trader van de Franse bank Société Générale. Kerviel zou zijn gewezen werkgever voor 5 miljard euro hebben opgelicht.

De 33-jarige Kerviel riskeert na het proces, dat drie weken in beslag neemt, vijf jaar cel, 375.000 euro boete en het betalen van een schadevergoeding van 4,9 miljard euro aan zijn vroegere werkgever. Dat laatste bedrag stemt ongeveer overeen met het recordverliesdat SG leed toen de affaire begin 2008 uitbrak.

Volgens de akte van beschuldiging nam hij zonder medeweten van zijn werkgever ongedekte posities ter waarde van 50 miljard euro in op de financiële markten. Kerviel zou er bovendien in geslaagd zijn iedere vorm van controle om de tuin te leiden via fictieve operaties en valse verklaringen.

Kerviel van zijn kant is het niet eens met de beschuldigingen en wijst erop dat zijn meerderen wel degelijk op de hoogte waren van zijn riskante manoeuvres op de markten. De banken zouden de trader geen strobreed in de weg hebben gelegd, omdat ze er financieel voordeel uit puurden.

De advocaat van Kerviel eist in ieder geval de vrijspraak. Onder de zeven burgerlijke partijen bevindt zich Société Générale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content