1,28 miljoen Belgen ontvangen uitkering van RVA

© belga

In 2011 ontvingen 1,28 miljoen Belgen een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat zijn er minder dan het jaar ervoor.

Hoewel het aantal met 20.308 (-1,6 procent) gedaald is tegenover het jaar ervoor, genoten in 2011 in totaal nog 1,28 miljoen mensen een uitkering van het RVA. Dat blijkt donderdag bij de voorstelling van het jaarrapport van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Het zijn niet enkel voltijdse werklozen die recht hebben op een uitkering, maar ook mensen die een beroep doen op tijdskrediet en dienstencheques vallen onder het RVA-stelsel. Bij de werkzoekenden was er vorig jaar een daling met 3,3 procent, terwijl er voor tijdskrediet en dienstencheques een toename met respectievelijk 2,6 en 9,8 procent werd opgetekend.

Minder uitkeringsgerechtigde werklozen

Het aantal werkzoekende volledig uitkeringsgerechtigde werklozen is in 2011 met 3,8 procent gedaald tot een maandelijks gemiddelde van 421.823. Dat aantal ligt lager dan in 2007 – voor de wereldwijde financiële crisis – het geval was.

Alle groepen bij elkaar geteld – inclusief dienstencheques – ontvingen 2,68 miljoen op de een of andere manier een uitkering van de RVA. Er waren vorig jaar dus minder uitkeringsgerechtigde werklozen maar meer werknemers die werden ondersteund door de RVA.

Uitgaven stijgen tot 11,1 miljard euro

Voor het volledige jaar 2011 noteerde de RVA een uitgave van 11,1 miljard euro, of 2 procent meer dan in 2010. De helft van de uitkeringen (661.223) kwam terecht bij werklozen en bruggepensioneerden. Dat waren er 25.000 minder dan in 2010. De andere helft kwam terecht bij de werkenden, die bijvoorbeeld
een uitkering konden genieten als gevolg van activeringsmaatregelen of het aanpassen van de arbeidstijd.

‘Goed jaar voor tewerkstelling’

“2011 was een goed jaar op het vlak van tewerkstelling, er waren veel meer banen dan voorzien. De Belgische werkloosheid staat nu zelfs lager dan voor de crisis, terwijl de rest van Europa nog steeds één derde meer werklozen telt”, verklaarde administrateur-generaal Georges Carlens van de RVA tijdens een toelichting.

Minister van Werk is tevreden

Minister van Werk Monica De Coninck reageerde tevreden op de positieve evolutie in een aantal domeinen, hoewel ze wijst op de uitdagingen voor de toekomst, zoals de hoge werkloosheidsgraad in Brussel, bij 50-plussers en bij de risicogroepen. “Het is in deze context dat ik wil samenwerken met de verschillende partners en overheden. Voor mij is één zaak primordiaal: iedereen heeft recht op een job en moet inspanningen doen, maar ook de overheid en de werkgevers moeten zich inspannen om iedereen kansen te kunnen geven”, luidt het in een persbericht. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content