Hoe ziek is Italië?

De Italiaanse politie en het gerecht hebben een grootscheepse actie gevoerd tegen de Napolitaanse maffiaclan Camorra.

Ze namen voor méér dan 1 miljard euro eigendommen en baar geld in beslag, een schijntje van niks voor deze organisatie. Zestien rechters kregen een arrestatiebevel in de bus. De verregaande banden tussen de criminele middens en het politieke, zakelijke en rechterlijke establishment van Zuid-Italië kwamen weer uitgebreid aan de orde.

Naar aanleiding van deze opvallende acties rijst weer de vraag hoe ziek de rechtsstaat in Italië is. Het antwoord is heel eenvoudig: zeer ziek, nog zieker dan in Griekenland. Vorig jaar publiceerde de Wereldbank een bijzonder verhelderende analyse waarbij de kerngroep van de eurozone (Duitsland, Frankrijk, Benelux, Finland, Ierland en Oostenrijk) vergeleken wordt met de vier zuiderse eurolanden Italië, Spanje, Portugal en Griekenland.

De vergelijking gebeurt op basis van drie criteria: de effectiviteit van het overheidsapparaat, de kwaliteit van de rechtsstaat en de controle op corruptie. Bijgaande grafieken geven de resultaten weer. Spanje en Portugal scoren nog behoorlijk, de scores van Griekenland en Italië zijn ronduit abominabel. Italië maakt het nog bonter dan Griekenland. Corruptie kan in beide landen zo goed als ongehinderd tieren.

Willen we op termijn een structurele oplossing voor de eurocrisis dan moeten we naar een of andere vorm van politieke unie in de eurozone. Maar het is een legitieme vraag of die wenselijk is met landen die in governance en kwaliteit van de rechtsstaat beneden alle peil scoren.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content