Geduld eindelijk beloond?

Een jaar geleden al kondigde de familiale holding Sapec de (gedeeltelijke) verkoop aan van de belangen in alternatieve energie. Lukt het deze zomer wel, dan kan de koers eindelijk naar boven.

Op de jaarvergadering bij Sapec was er opnieuw te horen dat de verkoop van (een deel van) het 58,4 %-belang in Naturener dichtbij is. Twaalf maanden geleden was daar voor het eerst sprake van. Maar de verkoop ging tot nog toe niet door en aan de koersprestatie van Sapec (-25 %) merken we dat niet iedereen genoeg geduld heeft om te wachten op het verlossende nieuws. Deze keer klonk de bedrijfstop toch meer affirmatief en stelde dat er tegen eind juli een deal zal zijn om twee derde van de participatie te verkopen, zodat Sapec nog een belang van zo’n 15 % overhoudt. De holding Naturener omvat de belangen van Sapec in (alternatieve) energie. Die bestaan uit waterkrachtcentrales en zonne-energie in Spanje en vooral de windenergieprojecten in Noord-Amerika. De (gedeeltelijke) verkoop is meer dan wenselijk om de hoge schuldgraad van de familiale holding af te bouwen. Vorig jaar werd er 13,5 miljoen euro aan financiële lasten betaald. Dat is te veel voor een relatief kleine holding met een beurskapitalisatie van 80 miljoen euro. Vorig jaar was trouwens operationeel allerminst een goed jaar, met een bedrijfskasstroom (ebitda) van slechts 8,7 miljoen euro. Onvoldoende om de financiële lasten te dekken. Daar kwam een bedrijfsverlies (ebit) van 2,2 miljoen euro bovenop. Het nettoverlies – deel van de groep – bedroeg 15,4 miljoen euro of liefst -11,4 euro per aandeel. Daardoor zakte het eigen vermogen per aandeel naar afgerond 75 euro. De kleine holding, met belangen in landbouw en alternatieve energie en hoofdzakelijk gericht op Spanje en Portugal, meldde wel dat de bedrijfskasstroom (ebitda) een stuk hoger lag dan in de periode januari tot maart 2009. De groep ziet 2010 met een gematigd vertrouwen tegemoet.

Voor Sapec rekenen we erop dat de zomer het langverwachte positieve nieuws over een (gedeeltelijke) verkoop van Naturener zal brengen. Het aandeel wordt tegen 0,8 keer de boekwaarde verhandeld, wat toch een te lage waardering is. Vooral omdat we voor dit jaar terug op winst rekenen. Maar het is de (gedeeltelijke) verkoop van het Naturener-belang die de koers hoger moet stuwen. We geven een koopadvies en mikken na de verkoop op een relatief snel koersherstel richting de boekwaarde van 75 euro per aandeel. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content