Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos (GLPG) maakte de afgelopen achttien maanden een onwaarschijnlijke evolutie door. De sterke fase II-resultaten van filgotinib tegen reuma en de positieve resultaten bij patiënten met de ziekte van Crohn lieten GLPG eind 2015 toe een sterke nieuwe deal voor filgotinib af te sluiten met het Amerikaanse Gilead Sciences. De deal ging gepaard met een mijlpaalbetaling van 725 miljoen USD, waarvan 425 miljoen USD via de uitgifte van 6,76 miljoen nieuwe aandelen tegen 58 EUR per aandeel, die Gilead met 14,75 % van het kapitaal tot de grootste aandeelhouder van GLPG katapulteerde. GLPG greep het succes met filgotinib vorige zomer ook aan om de oversteek te wagen naar Nasdaq, en de marktkapitalisatie steeg van 469 miljoen EUR eind 2014, naar 2,21 miljard EUR. Het aantal uitstaande aandelen steeg van 30,3 miljoen naar 46,1 miljoen en de koers klom van 15,5 EUR naar 48 EUR. In maart en juni volgde de opname in de Bel-20 en de AEX-index.

Intussen zijn de voorbereidingen klaar voor het opstarten van drie fase III-reumastudies met filgotinib in het derde kwartaal. Nog in het derde kwartaal verwacht Gilead een fase III-studie te kunnen opstarten in de ziekte van Crohn en een fase II/III-studie in colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. Naast de reuzensprong met filgotinib boekte GLPG het voorbije jaar forse vooruitgang in de samenwerking met AbbVie voor de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie (combinatie van een potentiator en twee correctors) voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de taaislijmziekte (mucoviscidose).

GLGP loopt weliswaar één jaar achterop tegenover de marktleider Vertex Pharmaceuticals, maar preklinische informatie suggereert een kans op een betere werkzaamheid. Meer duidelijkheid hierover komt er pas binnen enkele jaren, maar mocht dat lukken, dan heeft GLPG een spectaculaire bijkomende hefboom beet. Er lopen en starten dit jaar meerdere fase I-studies en één fase II-studie (met potentiator GLPG1837), met het oog op het starten van een fase II-triplecombinatiestudie in de tweede jaarhelft van 2017. Dankzij de beter dan verwachte vooruitgang werden de financiële voorwaarden van de deal met AbbVie opgetrokken. In april startte met GLPG1690 een fase IIa-studie in een onderzoek naar longfibrose (IPF), waarvan de resultaten in het tweede kwartaal van 2017 worden verwacht.

Daarnaast vloeide uit de samenwerking met het Duitse MorphoSys een eerste kandidaatgeneesmiddel voort, MOR106 (een middel tegen ontstekingsziekten), waarmee een fase I-studie werd opgestart. De resultaten van deze studie volgen in de tweede jaarhelft van 2017. GLPG1972, een middel tegen artrose dat in samenwerking met Servier wordt ontwikkeld, leverde in juni positieve fase I-resultaten af.

Conclusie

We verhogen het advies voor Galapagos. Met een kaspositie einde maart van 988 miljoen EUR (45 % van de marktkapitalisatie) en een verwachte cashburn dit jaar tussen 100 en 120 miljoen EUR, is er heel wat ruimte om de klinische pijplijn de komende jaren versneld op te waarderen. Zeker een mogelijk succes bij taaislijmziekte zit niet verrekend in de huidige waardering. Wel uitkijken voor bovengemiddeld risico eigen aan biotech.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content