Elektromagnetisch beeldhouwen

Tijdens Art Brussels was het groot nieuws: Albert Baronian associeerde zich met Renos Xippas: de Griekse galeriehouder die filialen heeft tot in Zuid-Amerika. Als openingsexpo in Brussel – de plek waar Baronian altijd al zijn galerie had – kreeg de Griekse kunstenaar Takis een solo met Robert Devriendt. Een excellente keuze, want de belangstelling voor Takis beleeft een revival. De show in Brussel bleek een vingeroefening voor diens grote solotentoonstelling in Tate Modern, die zopas is geopend.

Takis, die is geboren in 1925, behoort tot het soort kunstenaars-uitvinders zoals de Fransman Jean Tinguely. Hij is het bekendst om zijn ‘ signals’: ranke antennes, die bewegen in de wind en soms ook licht geven. Andere sculpturen produceren geluid of omschrijven een magnetisch veld. Sommige functioneren op zonne-energie of flirten met de zwaartekracht.

Geïnspireerd door de klassieke Griekse beeldhouwkunst en de sculpturen van Giacometti en Tinguely begon Takis in de jaren vijftig te experimenteren met driedimensionale vormen. In de jaren zestig gebruikt hij voor het eerst een magnetisch veld om kunstwerken geluiden te doen produceren.

De interactieve sculpturen die Tate samenbracht voor deze solo, zijn technologisch misschien wat gedateerd, maar ze hebben nog altijd een signaalfunctie: ze maken duidelijk dat al die soorten energie en natuurkrachten – zichtbaar en onzichtbaar – continu onze levens bepalen.

Takis, tot 27 oktober in Tate Modern in Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content