Een speels lesje economie

Antoine Moreno Freelancejournalist

Bruto binnenlands product, handelsoverschot of balans, als trouwe lezer van Trends zijn deze begrippen voor u een fluitje van een cent. Maar economie is voor velen onbevattelijk. De Franse Banque Nationale wil dat verhelpen met de bouw van een economisch museum.

De ene tentoonstelling is de andere niet. Werken van Hergé of Magritte exposeren zonder vermoeidheidsverschijnselen op te wekken, niets is eenvoudiger. Maar uitleggen hoe de betalingsbalans in elkaar zit of hoe het monetarisme van Milton Friedman in zijn werk gaat, dat is een ander paar mouwen. Toch is dat de uitdaging die de Banque Nationale aangaat met haar Cité de l’Economie et de la Monnaie die in 2014 opent in Parijs.

“Bankbiljetten en geldstukken zijn een prima middel om jongeren in te wijden in wisselkoersen en muntwaarde, maar de muntencollectie neemt toch maar een vijfde van de tentoonstellingsruimte in beslag, het ludieke aspect overweegt. Je kan er gouverneur van een centrale bank spelen of een onderhandelaar op de G20”, vertelt projectdirecteur Philippe Bonzom.

“De Cité moet een levende plek worden, die ook het burgerschap moet bevorderen”, klinkt de verheven uitleg van Marc-Olivier Strauss-Kahn, de projectbeheerder en ‘broer van’. “Het is van fundamenteel belang dat de kiezers en toekomstige kiezers de maatschappij waarin ze leven ook begrijpen. Voor economie ligt er nog veel werk op de plank, want voor niet-ingewijden zijn de mechanismen abstract en vaak zelfs afstotend. Volgens onze museologen komt dat omdat economie een complexe materie is die moeilijk fysisch kan voorgesteld worden. Wat moet er concreet getoond worden? We mikken vooral op interactiviteit, illustraties en de meest recente multimediatechnologie.”

Harry Potter-gebouw

Van de totale oppervlakte van 6000 vierkante meter zal in de toekomstige Cité 3700 vierkante meter open zijn voor het publiek. Maar volstaat dat om jaar na jaar de verwachte 100.000 nieuwsgierigen te lokken? “We denken dat het project zal uitgroeien tot een succes. Economieonderwijs krijgt toenemend prioriteit in heel wat landen, zoals studies van de OESO en het IMF hebben aangetoond”, zegt Bonzom. In Frankrijk is economie geen keuzevak meer, maar verplichte materie voor alle scholieren.

De Banque de France voert nog een ander argument aan waarmee de massa kan worden gelokt, de unieke architectuur van de Cité. Het museum vindt een onderkomen in een voornaam herenhuis uit de negentiende eeuw, dat in een erg barokke stijl werd opgetrokken door de bankier van Victor Hugo. “De architecten hebben ons verteld dat de aankleding iets van een Harry Potter-film heeft.”

Dat moet jongeren uitnodigen naar een beschermd monument. Door te spelen met populaire codes zoals de lichtbanden die de beurskoersen weergeven of beelden van beroemde films zoals de scène van de veiling uit North by Northwest van Alfred Hitchcock, willen de ontwerpers de kleinste uithoekjes van die erfgoedruimte gebruiken om contrasterende stijleffecten te creëren. In de hoop dat voor een keer economie niet gelijkstaat met verveling.

ANTOINE MORENO

“We mikken op interactiviteit, illustratie en de meest recente multimediatechnologie om economie zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen”

Marc-Olivier Strauss-Kahn

Partner Content