DE OESTERPUT. DE GOUDEN SCHAREN
Zes keer per week worden ze uit Canada overgevlogen om hier, via “De Oesterput”, op uw bord te eindigen : kreeften.
Een kille, met golfplaten bedekte loods waar je van alle kanten het water hoort stromen. Niet echt het meest gedroomde decor voor een klasse-dineetje. En toch zijn dagelijks tientallen liefhebbers van schaal- en schelpdieren bereid om genoegen te nemen met wat minder luxe om op een armlengte van hun tafeltje de nog levende diertjes te zien rondscharrelen.
Het restaurant is slechts een deel van NV De Oesterput, ook wel groothandel in schaal- en schelpdieren Piet Devriendt uit Blankenberge. “Wij verhandelen hoofdzakelijk Canadese kreeften, Zeeuwse mosselen en oesters. Onze kreeften worden rechtstreeks overgevlogen vanuit Halifax in Canada. De Canadese diertjes zijn weliswaar kleiner dan de Amerikaanse lobster, maar steken kwalitatief ver boven die laatste uit. “
Eens een lading, die een gewicht heeft van zo’n 10.000 kilogram, is aangekomen op Schiphol, wordt een deel van de dieren ofwel door een Nederlandse leverancier per vrachtwagen naar Blankenberge gebracht, ofwel gebeurt dit vanuit Zaventem nadat er eerst in Londen werd geland. “Het eerste scenario is uiteraard het meest efficiënte. De kreeften moeten omwille van de houdbaarheid zo snel mogelijk weer het water in, ” beklemtoont Piet Devriendt, die zich met zijn echtgenote Caroline Pattyn en een tiental werknemers als laatste schakel in het proces ontfermt over de verdere regionale verspreiding. Een lading bestemming De Oesterput bestaat uit 800 kartons (2500 kilogram) wriemelende kreeftjes. In Antwerpen of Brussel zorgen andere groothandels voor de verdeling binnen de eigen streek.
Aan de oostkust en in grotere steden als Brugge is men in ieder geval entoesiast over het Blankenbergse bedrijf. Dat bewijst de jaarlijkse omzet van 70 miljoen frank. Gestart als klein restaurantje in 1885, groeide het familiebedrijf mee met het toerisme. In het begin van de eeuw kwamen de notoire Brusselaars en Antwerpenaars die over een wagen beschikten al bij de familie Devriendt hun mosselen halen. Sinds ’67 is De Oesterput gevestigd aan ‘t Sas (Nieuwe Jachthaven) in Blankenberge. Met het restaurant werd een tiental jaren geleden begonnen op aanraden van een aantal Duitse toeristen die erop stonden het kostbare voedsel ter plekke te degusteren. De parking voor het restaurant groeide uit tot vaste halte van meer dan een fonkelnieuw sportmodelletje.
PIET DEVRIENDT (DE OESTERPUT) Kreeften serveren en/of verhandelen is een delikate zaak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier