‘Boerenbond heeft geen belang bij schaalvergroting’

Een Pano-reportage schoot met scherp op de Boerenbond. De landbouworganisatie zou boeren dwingen tot schaalvergroting en daarbij grote winsten maken. Onterecht, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

1Vorig boekjaar maakte de holding boven de Boerenbond, MRBB, 611 miljoen euro nettowinst.

LODE CEYSSENS. “De financiële holding haalt maar een klein deel van haar geconsolideerde winst uit landbouwdiensten en -producten. We zijn met Arvesta de marktleider in land- en tuinbouw. Die vennootschap haalde vorig jaar een nettowinst van 26 miljoen euro met een geconsolideerde omzet van bijna 1,7 miljard euro. Dat is een winstmarge van 1,5 procent. Met onze andere landbouwvennootschap, Agri Investment Fund, investeren we al jaren in vernieuwende landbouwactiviteiten. Daar zijn de winsten nog lager.”

2MRBB haalt dus vooral winst uit zijn belang in KBC en beleggingen. Waarom kreeg de Boerenbond voor 2021 een dividend van slechts 22 miljoen euro?

CEYSSENS. “Dat is hoofdzakelijk het resultaat van de winsten die MRBB uit de landbouw haalt. De vzw Boerenbond kan daarmee haar werking financieren. Een studiedienst en veel raadgevers in de landbouwvelden kosten veel geld. Onze lidgelden dekken slechts 11 procent van die kosten. De rest wordt gefinancierd met de dividenden van MRBB.”

3Drijft het beleid van de Boerenbond boeren tot schaalvergroting?

CEYSSENS. “Onze 16.000 leden zijn ondernemers. Zij bepalen zelf hun schaal- en verdienmodel. De Boerenbond heeft geen enkel belang bij schaalvergroting of -verkleining.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content