Beleggen met de paraplu open

Elia heeft een kwantumsprong gemaakt door een meerderheidsbelang in het Duitse 50Hertz te nemen. Het bedrijf biedt echter ook de kans om zich te beschermen tegen een politieke impasse in eigen land.

Nutsbedrijf Elia (Euronext Brussel; www.elia.be; ISIN-code: BE0003822393) kon sinds de beursintroductie vijf jaar geleden (juni 2005) vooral de rendementsbeleggers bekoren met een hoog en traag stijgend dividend. Elia is de eigenaar en beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk. Het is een monopolist, die nog tot 2022 het alleenrecht heeft als Belgische transmissienetbeheerder. Het stabiel rendementsaandeel, met weinig negatieve verrassingen, leverde de afgelopen vijf jaar wel een 24 % hogere return op dan de Bel-20-index, en deed het dus op jaarbasis gemiddeld 3,3 % beter. Recent was er wel een stevige kapitaalverhoging. Er kwamen 12 miljoen aandelen bij, voor een bedrag van 300 miljoen euro. De kapitaalverhoging kwam er om 60 % te kunnen nemen in het Duitse 50Hertz, de transmissienetbeheerder in het oosten van Duitsland, met Berlijn als centrum. Met die acquisitie maakt Elia een kwantumsprong. Het nieuwe duo, met afgerond 1800 werknemers, klimt als netbeheerder voor 29 miljoen mensen naar een positie binnen de top vijf in Europa. Het Australische fonds IFM legt 40 % van de koopsom (464,6 miljoen euro) op tafel, zodat het prijskaartje voor Elia 278,7 miljoen euro bedraagt. Dat is conform de omvang van de kapitaaloperatie. Naar aanleiding van de kapitaalverhoging heeft Elia alvast laten weten het dividend over boekjaar 2010 te willen handhaven op 1,38 euro bruto per aandeel, wat overeenkomt met een brutodividendrendement van 5,4 %. Daar waren vragen over omwille van de door de crisis gedaalde Belgische 10-jarige rente. Om het probleem van het monopolie op te lossen, mag Elia in overeenstemming met de regulator (CREG) immers uitgaan van een soort ‘billijke vergoeding’ als winst, waarbij de 10-jarige rente op de OLO (Belgische overheidsobligatie) een rol speelt. Een langdurige politieke impasse kan de obligatiehandelaren behoorlijk nerveus maken en de Belgische langetermijnrente (flink?) doen oplopen. Dat komt dus de winstgevendheid van Elia ten goede.

Elia noteert momenteel 0,9 keer de boekwaarde, zodat we van een goedkoop en ondergewaardeerd aandeel mogen spreken. Met dit aandeel kiezen we niet alleen voor een stabiele (basis)waarde, maar ook voor een aandeel dat ons helpt ons in te dekken tegen een stijging van de Belgische lange rente als gevolg van een langdurige politieke impasse. Spectaculaire koerswinsten moeten we natuurlijk niet meteen verwachten. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content