Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Waarom Oekraïne moet winnen’ De wereld na de nederlaag van Oekraïne is een wereld die niet meer veilig is voor vrede.
Internationale aandelen Internationale aandelen Netflix is de koning onder de streamers De omzet en winstmarges van Netflix lagen boven de verwachtingen. De koers steeg prompt met 10 procent, naar een historisch record. Netflix verhoogde de prijzen in Scandinavië, Italië en Spanje en Japan. Het advertentiemodel, een goedkoper abonnement mét reclameboodschappen, is een succes. Bijna de helft van de nieuwe klanten kiest ervoor. Het wordt de komende …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese economie heeft make-over nodig Terwijl de Amerikaanse economie rustig doorstoomt, raakt de Europese economie niet uit de startblokken. Een soepeler geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal de bakens niet verzetten. Om de Europese economie uit het slop te krijgen, is een stevige make-over nodig, stelde ECB-directeur Isabel Schnabel in een recente speech.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hogere belastingen voor bedrijven: een internationale trend? Zowel Italië als Frankrijk wil gaten in de begroting dichtrijden met hogere belastingen voor bedrijven. "De tijd dat de lidstaten van de Europese Unie, met Frankrijk en Duitsland op kop, ijverden voor meer harmonisatie in de vennootschapsbelasting is voorbij", reageert Luc De Broe, professor fiscaal recht gespecialiseerd in internationale fiscaliteit.
Nieuws Nieuws Verlieslatend Edgard & Cooper is verkocht voor 434 miljoen dollar Op 30 april nam de Amerikaanse voedingsmultinational General Mills de Kortrijkse producent van hondenvoeding Edgard & Cooper over. De verkoopprijs van 434 miljoen dollar werd bekendgemaakt in het kwartaalverslag van General Mills.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'België blijft geloven in energie-eiland', ondanks Deense twijfels over onderzeese stroomkabel naar ons land Denemarken zegt niet langer geïnteresseerd te zijn in de aanleg van Triton Link, een meer dan 500 kilometer lange onderzeese kabel die de Deense offshore windmolenparken met ons land moet verbinden. De Deense minister van Energie Lars Aagaard heeft twijfels geuit over de haalbaarheid van het project vanwege de stijgende kosten. Triton Link kan niet los worden gezien van de bouw van het energie-eiland Prinses Elisabeth van stroomnetbeheerder Elia in de Belgische Noordzee.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Broze groei in Europa bedreigd door... Duitsland Het grootste risico voor Europa komt uit Duitsland, schrijft The Economist. Onze oosterburen, die ooit de economische krachtpatser van het continent waren, staan nu voor uitdagingen die de hele Europese groei kunnen ondermijnen.
Consumeren Consumeren Waarom zijn de babyboomers zo gierig? Babyboomers hebben veel rijkdom vergaard, maar geven die veel minder uit dan de vorige generaties. Het mysterie is van belang voor de wereldwijde economische groei.
Immo Immo Checklist voor uw vastgoedaankoop in Spanje: 10 aandachtspunten De Spaanse vastgoedmarkt biedt mooie opportuniteiten, maar kandidaat-kopers moeten ook rekening houden met enkele valkuilen. We zetten tien concrete aandachtspunten op een rij.
Geld Geld Vlaanderen staat internationaal aan de top. Toch haalt één op tien jongeren onvoldoende op financiële geletterdheid De Vlaamse jongeren scoren beter dan de jongeren uit zowat alle andere landen die deelnamen aan de PISA-studie voor financiële geletterdheid. Enkel 15- en 16-jarigen uit Denemarken en Nederland doen het even goed.
Video | Nieuws Video | Nieuws Marie-Elisabeth Bellefroid volgt Trees Paelinck op als CEO Women on Board: 'Meer impact van vrouwen in de raad van bestuur' De Antwerpse Marie-Elisabeth Bellefroid, tot voor kort aan de slag bij de consultant Deloitte, kwam als primus uit de selectieprocedure om de nieuwe CEO van Women on Board te worden. De organisatie streeft naar meer diverse raden van bestuur. Ze volgt Trees Paelinck op, die Women on Board acht jaar leidde.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Begrotingstekort: Europese Commissie wil procedure openen tegen België De Europese Commissie wil tegen België een procedure openen wegens het grote begrotingstekort. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Het betekent dat ons land jaarlijks minstens 0,5 procentpunt van zijn tekort moet wegwerken.
Nieuws Nieuws ‘Informateur Bart De Wever krijgt deze week een regeerakkoord van Europa’ Met de dieprode begrotingscijfers is er geen ontkomen aan: woensdag belandt België op het begrotingsstrafbankje van Europa. Concreet moet België tegen het najaar een geloofwaardig begrotingstraject uitstippelen, gebaseerd op hervormingen en beheersing van de uitgaven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het Nederland van Schoof en Wilders: overal kortingen, geen economische langetermijnvisie en erg eurosceptisch De leiders van de Nederlandse coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een overeenkomst bereikt over de toewijzing van de ministersposten. Dat heeft PVV-voorzitter Geert Wilders vandaag op X bekendgemaakt. Op het regeerakkoord is het nog even wachten. Herkennen we onze noorderburen nog? Hella Hueck, de hoofdredactrice van het Nederlandse politieke magazine EW, blikt vooruit op de regering-Schoof.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Europa rukt ook naar rechts, en dat gaan we voelen' Het handelsbeleid, de energiemarkt, de klimaatpolitiek, het industriebeleid, begrotingsnormen, alle cruciale buitenlandrelaties, veiligheid en defensie, de oorlog in Oekraïne: op al die terreinen en veel meer zet de Europese Unie de toon voor België en Vlaanderen. De Europese verkiezingen zijn daarom met voorsprong de belangrijkste verkiezingen voor ons land.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Opinie | Jan Longeval Opinie | Jan Longeval 'De afhankelijkheid van China is een existentieel risico voor Apple en voor al wie erin belegt' "Veel westerse bedrijven blijven sterk afhankelijk van China, sommige voor hun aanvoer, andere voor hun verkoop, sommige voor beide", schrijft Jan Longeval. "Dat is een existentieel risico."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Ondernemen Ondernemen Dit zijn de 15 meest rendabele zelfstandige tuincentra van Vlaanderen Tuincentra verkopen veel meer dan bloemen en planten. Meer nog: hoe ruimer het aanbod, hoe rendabeler, blijkt uit een balansanalyse van Trends samen met de financieel-economische gegevensbank Trends Business Information.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Mobiliseer spaargeld als investeringsgeld' 'Wij kunnen ons bezinnen over het inzetten van het spaarvermogen van onze gezinnen voor strategische investeringsbehoeften', schrijft Marc De Vos. 'Ik heb dat eerder verdedigd als een beter alternatief voor een staatsbon die overheidsschulden moet financieren.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Begrotingstekort België is op vier na grootste van de eurozone Het begrotingstekort in de eurozone is vorig jaar licht afgenomen, van -3,7 procent van het bbp in 2022 naar -3,6 procent in 2023. Voor de hele Europese Unie (EU) nam het licht toe, van 3,4 naar 3,5 procent. In België is het tekort opnieuw flink opgelopen, van -3,6 naar -4,4 procent.
Ondernemen Ondernemen Update Stille Fortuinen - De drie generaties achter What’s Cooking Group: ‘De wereld veroveren was niet hun grote droom’ De families Coopman en Van der Pluym zetten na een eeuw de divisie fijne vleeswaren van What’s Cooking Group in de etalage. Stichter Daniël Coopman had nochtans daarmee de fundamenten van het familiebedrijf gelegd. Een portret van de in het Oost-Vlaamse Lievegem verankerde familie, met uitlopers tot in Italië en Zwitserland.
Ondernemen Ondernemen En plots zijn ze met vier: wie zijn de kandidaat-overnemers voor Van Hool, en wat willen ze? Wie zijn de kandidaat-overnemers voor Van Hool? En wat zijn hun intenties? Een overzicht.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Frank Schwarz (Mainfirst) Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Het ergste nepnieuws moet nog komen’: grote techbedrijven maken zich op voor de strijd tegen trollenlegers Nepstemmen van politici en gemanipuleerde beelden: in de aanloop naar de verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten wapenen de grote techbedrijven zich tegen leugencampagnes uit China en Rusland. Maar wat is hun verdediging waard?
Duurzaamheid Duurzaamheid Tractebel: ‘Kleine Belgische kernreactor mogelijk operationeel tegen 2035’ Voorafgaand aan de nucleaire top op de Heizel, organiseerde KPMG België een rondetafelgesprek onder industriëlen en energie-CEO’s over de beloftevolle technologie van small modular reactors, of kleine kernreactoren. "Voor een geslaagde energietransitie moeten alle opties op tafel liggen", zegt de Belg Denis Dumont, global chief nuclear officer van de Engie-dochter Tractebel.
Inspiratie Inspiratie One Million Club: Verpakkingsloos staaltjes uitdelen met Sundo Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.
Nieuws Nieuws Van Hool kan niet op tegen de grote jongens Bij de voertuigenbouwer Van Hool verdwijnen circa 1.100 banen. Zal dat volstaan? Jarenlang heette de wendbaarheid van de wat kleinere speler in een wereld van mastodonten een troef te zijn. Maar Van Hool mist schaalgrootte. Zeker in de markt van elektrische bussen, waar Chinese, Duitse en andere Europese reuzen het tempo bepalen.
Nieuws Nieuws Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift: aantal onderneemsters op vijf jaar met 21 procent gestegen Het aantal onderneemsters is de afgelopen vijf jaar met een vijfde (21 procent) gestegen, meldt Unizo. Voor de derde keer organiseert het ondernemersnetwerk op 6 maart de 'Dag van de Vrouwelijke Ondernemer'. Het doel: straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker zetten. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid.
Inspiratie Inspiratie Hoet ontwikkelt ge-3D-printe bril in chirurgisch titanium: ‘Mensen willen een bril die matcht met hun persoonlijkheid’ Met Hoet Couture innoveert CEO Bieke Hoet van het familiebedrijf Hoet al jaren met nieuwe materialen en technieken. Door brillen in chirurgisch titanium te ontwerpen en te printen, gaat het bedrijf nog een stap verder.
Internationale aandelen Internationale aandelen Vodafone bevestigt jaarprognoses Er zijn verschillende potentiële koerstriggers voor het Britse telecomaandeel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Westerse defensie rijdt een race tegen de tijd: dit zijn de drie grote problemen De oorlog in Oekraïne, de stoere taal van Vladimir Poetin en de dreigende terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis doen alle alarmbellen afgaan in de westerse militaire hoofdkwartieren. Nieuwe tijden vragen om een nieuw soort defensie, en liefst zo snel mogelijk. Daar wringt het schoentje.
Nieuws Nieuws Britse makelaar Howden doet overnames in Waregem en Luik: ‘Lokale aanwezigheid is heel belangrijk’ De Britse verzekeringsmakelaar Howden, die pas sinds 2020 in ons land actief is, deed zopas twee nieuwe overnames: Flanders Insurance in Waregem en Dwels Insurance in Luik. Daarmee neemt Howden Belgium de kaap van 100 medewerkers en 15 miljoen euro commissie-omzet.
Ondernemen Ondernemen Johan Thijs (CEO KBC Groep): ‘Nu een staatsbon op één jaar uitgeven, zou geen goed schuldbeheer zijn’ KBC-topman Johan Thijs vindt dat de overheid in de huidige rente-omstandigheden op lange termijn moet lenen, want dat is goedkoper.
Inspiratie Inspiratie Nieuw fonds imec.istart future fund haalt 25 miljoen euro op Het onderzoekscentrum imec lanceert met imec.istart future fund een nieuw durfkapitaalfonds om start-ups in digitale technologie in een vroeg stadium te ondersteunen. Het onafhankelijke fonds wordt geleid door Ruth Janssens en Kris Vandenberk. In de eerste fase werd 25 miljoen euro opgehaald, maar de bedoeling is dat het fonds groeit tot 50 miljoen.
Consumeren Consumeren Start-up Scudi maakt voorschot op loon mogelijk De Belgische fintech Scudi lanceert zijn mobiele app op de Belgische markt. Via die app kunnen werkgevers aan hun werknemers vervroegd toegang geven tot een deel van het verdiende maandloon.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Bureaucratische rompslomp bemoeilijkt toegang tot 800 miljard euro uit Europees coronaherstelfonds' Het post-pandemische herstelplan van de Europese Unie is "zeer, zeer moeilijk toegankelijk", zegt het hoofd van de lobbygroep European Round Table for Industry, de Belg Jean-François van Boxmeer.
Nieuws Nieuws Soudal doet met Italiaanse lijmproducent grootste overname ooit Siliconenproducent Soudal neemt de Italiaanse lijmproducent Durante Adesivi over voor meer dan 100 miljoen euro. Het is de grootste overname ooit, zegt het bedrijf vrijdag in een persbericht.
Nieuws Nieuws Ryanair breidt uit in Charleroi, niet in Zaventem De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair zal tijdens de zomer achttien vliegtuigen stationeren op de luchthaven van Charleroi, twee meer dan vorige zomer. Op Brussels Airport is er geen uitbreiding van het aanbod. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary dinsdag aangekondigd tijdens een persconferentie in Brussel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Banken schrapten afgelopen jaar 60.000 banen: ‘We zien financiële instellingen in 2024 nóg conservatiever worden’ Wereldwijd schrapten banken meer dan 60.000 banen in 2023, een van de zwaarste bezuinigingsjaren sinds de financiële crisis. Vaak kwamen de ontslagrondes neer op het terugdraaien van een groot deel van de post-corona-aanwervingen, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zullen de nieuwe EU-begrotingsregels werken? 'België wordt alleen verbaal op het strafbankje gezet' De nieuwe Europese begrotingsregels zijn een maat voor niks. Meer nog, ze ondergraven de muntunie, volgens Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt. "Je kunt niet tolereren dat land A een andere behandeling krijgt dan land B."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Aanvallen Houthi-rebellen maken olie duurder Olie wordt duurder, nu steeds meer scheepvaartmaatschappijen de Rode Zee vermijden.
Ondernemen Ondernemen Voormalig Limburgs vlaggenschip Punch Powertrain raakt maar moeizaam uit het slop Punch Powertrain, de producent van versnellingsbakken uit Sint-Truiden, moet tegen eind februari fikse financieringen rond krijgen. 2022 werd opnieuw een bar slecht jaar voor de eens zo beloftevolle Limburgse toeleveraar van de auto-industrie. En dat terwijl het eindelijk volop produceert in tandem met de Franse autoproducent Stellantis.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wilders’ plannen: ‘Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen’ De PVV, de rechts-nationalistische partij van Geert Wilders, heeft een monsterzege behaald in de Nederlandse verkiezingen. Wat betekent dat voor de economie van onze noorderburen? We vroegen het aan Hella Hueck, aankomend hoofdredacteur van het opinieweekblad EW.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven: grootste stijging opgetekend in ons land Er zijn dit jaar voor het eerst meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven in Europa. In de periode van januari tot en met oktober werden in de Europese Unie 1,23 miljoen volledig elektrische wagens ingeschreven, tegenover 1,22 miljoen dieselwagens. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de sectorkoepel ACEA. De elektrische wagens zijn in Europa ondertussen goed voor een marktaandeel van 14 procent.
Investeren Investeren Solvay splitst zich in tweeën: een goede zaak voor de aandeelhouders? Het Belgische chemiebedrijf Solvay is niet het eerste bedrijf dat in stukken wordt opgebroken, in een poging om aandeelhouderswaarde naar boven te halen. Hoe succesvol waren buiten- en binnenlandse bedrijfssplitsingen?
Opinie Opinie Balans van de week: Straks komen de hoge ambtenarenpensioenen in het vizier De komende jaren blijven de Belgische pensioenuitgaven in die mate stijgen dat ze tot de hoogste van de Europese Unie zullen behoren. Dat voorspelt de Nationale Bank in een nieuwe studie. Ze formuleert tegelijk voorstellen om de vergrijzingskosten onder controle te krijgen. Eén daarvan is het aftoppen van de hoogste uitkeringen, meer bepaald in de royale ambtenarenpensioenen. Een opdracht voor de volgende regering?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ons land stapt in consortium voor ontwikkeling mini-kernreactoren (SMR's) België stapt in een internationaal consortium voor de ontwikkeling van SMR's - de kleine modulaire kernreactoren van de toekomst. Dat werd woensdag bekendgemaakt na de ondertekening van een samenwerkingsakkoord in aanwezigheid van premier Alexander De Croo en de Roemeense president Klaus Iohannis.