Wie verdient er aan de strijd tegen IS?

© reuters

De strijd tegen de extremisten van de Islamitische Staat (IS) mag dan in Westerse ogen een rechtvaardige oorlog lijken, ze brengt – niet te vergeten – ook geld in het laatje van de Amerikaanse defensie-industrie.

Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama aanklopte bij Iran om de wapens op te nemen in de strijd tegen IS (Islamitische Staat) wreef de wapenindustrie zich in de handen. Wapengekletter of oorlogsdreiging – waar ook ter wereld – brengt behalve onnoemelijk veel leed, nu eenmaal ook onnoemelijk veel geld op.

‘Inherent Resolve’

De United States Central Command heeft een officiële omschrijving bedacht voor haar inzet tegen de Islamitische Staat. Die inzet word omschreven als ‘Inherent Resolve’, waarmee de vastberadenheid van de Amerikaanse regering en zijn partners ‘om de terroristische krachten in Irak en Syrië te elimineren’ in de verf wordt gezet. Die ‘inherente vastberadenheid’ komt ook de defensie- en ruimtevaartindustrie ten goede, zo blijkt. Een industrie die overigens al rijkelijk heeft kunnen oogsten, dankzij de aanhoudende crisis in het Midden-Oosten.

De campagne tegen IS in Irak en Syrië is met andere woorden een goudmijn voor de Amerikaanse defensie-industrie. Met name Raytheon, leverancier van de Tomahawk-kruisraketten, maakt flinke winsten. Maar ook Lockheed Martin, Northrop Grumman en General Dynamics exploderen op de beursvloer als gevolg van het wapengekletter.

Raytheon

Raytheon kreeg een contract van de Amerikaanse marine ter waarde van 251 miljoen dollar voor de levering van 231 Tomahawk Block IV-kruisraketten voor het fiscale boekjaar 2014, met een optie voor 2015. Volgens de clausules van het contract zal Raytheon de Tomahawk Block IV-kruisraketten leveren aan de US Navy en de Britse Royal Navy, en zal het ook testvluchten uitvoeren en ondersteunende diensten leveren. De levering van de raketten is voorzien voor begin 2015. De eerste dag van de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak en Syrië werden vanop marineschepen al 47 Tomahawk-kruisraketten afgevuurd.

Raytheon is een van de grootste luchtvaart- en defensiebedrijven in de VS. Het telt een gediversifieerd aanbod van militaire producten, waaronder raketten, radars, sensoren, bewakings- en verkenningsapparatuur, communicatie- en informatiesystemen, systemen voor de zeemacht en het luchtverkeer. Grote speler naast Lockheed.

Het Raytheon-aandeel boekte in een jaar tijd ruim 20 procent winst.

Lockheed

Lockheed kreeg in krappe budgettaire tijden een contract van 331 miljoen dollar te pakken van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het contract omvat onder meer testapparatuur en software lab upgrades ter ondersteuning van de F-35 Lightning II Joint Strike Fighter voor het US Marine Corps, de US Air Force, en de US Navy. De deal loopt tot december 2017. Lockheed Martin is naast The Boeing Co, Northrop Grumman en General Dynamics, een van de grootste leveranciers van de Amerikaanse defensie.

Het Lockheed-aandeel klom in een jaar tijd 36 procent hoger.

Northrop Grumman

Northrop Grumman Systems Corp. ondertekende onlangs een contract voor de logistieke ondersteuning van het US Air Force Global Hawk-systeem. Het contract heeft een waarde van 306 miljoen dollar. Northrop Grumman, dat de Global Hawk drone voor het Amerikaanse leger heeft gebouwd, krijgt het voorrecht om de Global Hawk drone technisch te ondersteunen tot eind september 2015. In september ondertekende Northrop Grumman al een contract van 354 miljoen dollar met de US Air Force om de vloot RQ-4 Global Hawk onbemande vliegtuigen uit te breiden met drie vliegtuigen en extra multi-intelligence toepassingen.

24 procent winst op de beursvloer in een jaar tijd.

General Dynamics

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eind oktober het licht op groen gezet voor een contract van 600 miljoen dollar, bestaande uit 46.000 120-millimeter ‘armor piercing tank rondes’ voor de M1A1 Abrams-tankvloot van het Iraakse leger. General Dynamics Corp. wordt de hoofdaannemer van het project. De voorgestelde deal is de laatste in een reeks van wapendeals tussen de VS en Irak die de artilleriepositie van Irak moet versterken. Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde dit jaar al een bewapeningsronde van om en bij de 10 miljard dollar aan voor Irak.

62 procent beurswinst in een jaar tijd.

(Zacks/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content