Uitgebreid aanbod voor beleggers

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Duurzame spaarproducten zijn er in ons land niet zo veel, maar beleggers komen beter aan hun trekken.

Zowat elke bank heeft maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. Het eerste Belgische duurzame fonds werd in 1992 gelanceerd door de beursvennootschap Van Moer, Santerre & Co. Het aanbod groeide licht tot 2006, maar in de vijf jaar daarna breidde het uit tot 360 fondsen. Vandaag zijn er ongeveer driehonderd, waarvan KBC er een honderdtal aanbiedt.

Een deel van de duurzame fondsen van KBC investeert in aandelen, obligaties of een combinatie van beide. Daarnaast biedt de bank thematische fondsen aan. Die investeren bijvoorbeeld in organisaties die focussen op de bestrijding van de klimaatverandering, het dreigende tekort aan drinkwater en de ontwikkeling van alternatieve energie. Het aanbod aan duurzame fondsen van KBC bestaat momenteel uit een honderdtal stuks.

Ook BNP Paribas Fortis en Belfius bieden maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen aan. Dat aanbod wordt steeds meer aangevuld met tak23-producten en samengestelde beleggingsproducten (structured notes).

De rendementen van duurzame fondsen hoeven niet onder te doen voor die van klassieke producten. Dat komt doordat ondernemingen die inzetten op duurzaamheid een langetermijnstrategie hanteren en dus betere toekomstperspectieven hebben.

Partner Content