Neusspray wordt 9 keer duurder

© BELGA

Vanaf 1 januari worden ontstekingsremmende neussprays niet meer terugbetaald. Een middeltje als Nasonex wordt daardoor liefst negen keer duurder.

Wachtzalen van huisartsen zitten vol met patiënten met een verstopte neus. Zij krijgen vaak zogenaamde ‘nasale corticosteroïden’ voorgeschreven, zoals Nasonex, Flixonase Aqua of Avamys. Vanaf 1 januari heb je niet langer een voorschrift nodig voor deze medicijnen. Dat betekent ook dat je ze vanaf dan volledig uit eigen zak moet betalen. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Voor een verpakking Nasonex, die je nu nog 1,05 euro kost, zal je dan 9,45 euro moeten neertellen. De maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.

Goedkopere maar verslavende alternatieven

Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is geen voorstander van de maatregel. Hij vreest dat patiënten sneller naar goedkopere maar gevaarlijkere varianten zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al vrij verkrijgbaar zijn.

” Valt de terugbetaling van Nasonex en co weg, dan worden die sprays immers ruim 3 euro duurder dan Otrivine of Nasa Rhinathiol. Die laatste categorie maakt dan ook nog eens je neus meteen helemaal vrij. En dat effect kan verslavend zijn”, verduidelijkt Haesaert in de krant.

Ook de apothekersbond APB is niet te spreken over de nieuwe maatregel. “Door sommige middelen niet meer terug te betalen, verminder je de toegankelijkheid”, zegt woordvoerder Jan Depoorter.

Volgens het kabinet-De Block gaan de patiënten vanaf 1 januari net sneller grijpen naar de onschuldigere sprays. Dat je daarvoor nu nog een voorschrift nodig hebt, vormt volgens het kabinet een rem, die binnenkort dus wegvalt.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content