Duitse middenklasse krimpt door lagere lonen

© reuters

Net als in de VS wordt in Duitsland de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De middenklasse wordt steeds kleiner, blijkt uit onderzoek door het DIW, het Duitse instituut voor economisch onderzoek.

Het aandeel mensen met een middeninkomen in Duitsland is tussen 1991 en 2013 met 6 procentpunt gezakt: van 60 naar 54 procent. Wie tussen de 67 en 200 procent van het mediane inkomen verdient, wordt tot de middenklasse gerekend.

Reden voor de krimpende middenklasse – ondanks het feit dat steeds meer Duitsers een baan hebben – is volgens de onderzoekers de toename van werknemers die aan een laag loon werken. Goed betaalde banen in de industrie vallen weg, terwijl meer mensen in de minder goed betalende dienstensector actief zijn.

Duitse middenklasse krimpt door lagere lonen
© DIW Berlin

Waar in de VS latino’s het meest worden getroffen door de groeiende kloof tussen arm en rijk, is dat in Duitsland het geval voor buitenlanders.

Nog uit de studie blijkt dat vooral jongeren uit de middenklasse verdwijnen, terwijl gepensioneerden een steeds groter deel van de middenklasse uitmaken. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content