BNP Paribas Fortis reageert op stuntrentes met nieuwe kasbons van een tot drie jaar
BNP Paribas Fortis lanceert vandaag nieuwe kasbons op één, twee en drie jaar, die telkens 3,10 procent brutorente bieden, goed voor 2,17 procent nettorendement. Daarmee maakt de bank investeringen op de langere looptijden van twee of drie jaar interessanter.
Nadat ING de knuppel in het hoenderhok had geworpen met stuntrentes van 3,8 tot 4 procent op een termijnrekening van één jaar, waren Belfius en KBC eind vorige week gevolgd. De grootste bank van het land, BNP Paribas Fortis, liet tot nu niet in haar kaarten kijken.
Vandaag is er dan toch een eerste reactie van BNP Paribas Fortis. De bank sluit zijn lopende kasbonuitgifte af. Die bestond uit kasbons op één en twee jaar die 2,90 procent brutorente boden, en een kasbon op vijf jaar à rato van 2,50 procent bruto. In plaats daarvan geeft de bank vanaf vandaag kasbons op één, twee en drie jaar uit, die telkens 3,10 procent brutorente bieden.
Met haar nieuwe aanbod wil de bank klanten de mogelijkheid bieden hun geld tegen een aantrekkelijk rentetarief voor een langere looptijd dan één jaar vast te zetten. De verwachting is immers dat de rente dit en volgend jaar zal dalen. Vooral de kasbon op drie jaar tegen een brutorente van 3,10 procent springt daarbij in het oog.
BNP Paribas Fortis laat ook weten dat klanten die eerder tegen 2,90 procent rente inschreven op kasbons op één of twee jaar gecompenseerd zullen worden, zodat zij ook het tarief van 3,10 procent genieten.
Aanbod niet enkel voor vers geld
BNP Paribas Fortis beklemtoont dat zijn producten beschikbaar zijn voor iedereen, bestaande of nieuwe klanten, en niet enkel voor ‘vers geld’, dat wil zeggen: geld dat van een andere bank of van de aflopende, fiscaalvriendelijke staatsbon komt. De instelling schaart zich daarmee in het rijtje banken zoals Argenta, die uniforme tarieven hanteren voor al hun kasbons en termijnrekeningen. Op die manier willen die banken de loyauteit van hun klanten honoreren.
De stuntrentes op de termijnrekeningen van de grootbanken ING, KBC en Belfius lopen op tot 3,80 en 4 procent (respectievelijk 2,66 en 2,80 procent netto). Maar die tarieven gelden enkel voor vers geld.
In de renteoorlog tussen de banken verbleekt de staatsbon waarop burgers vanaf morgen kunnen inschrijven. De staatsbon op één jaar is goed voor 2,75 procent brutorente (goed voor 1,925 netto rendement). Op tien jaar biedt de staatsbon 2,80 procent brutorente (netto 1,96 procent).
MeDirect en Crelan mikken vooral op korte looptijden
MeDirect was gisteren de zoveelste bank in het rijtje om nieuwe tarieven op haar termijnrekeningen bekend te maken. De onlinebank pakt uit met een termijnrekening op een jaar die 3,60 procent bruto biedt (2,52 procent netto). Dat is iets minder dan wat KBC, Belfius en ING afficheren, maar het aanbod geldt niet enkel voor vers geld, maar ook voor middelen die al op de rekening van de bank stonden. MeDirect promoot ook vrij agressief de korte looptijden van drie en zes maanden, met brutorentes van respectievelijk 4,10 en 4 procent op jaarbasis.
Tenslotte gooide ook Crelan zijn kaarten op tafel. Crelan lijkt, net als MeDirect, vooral in te zetten op de korte looptijden. De bank lanceert termijnrekeningen op zes en negen maanden, die respectievelijk 4 en 3,85 procent brutorente op jaarbasis geven. Op één jaar zit de termijnrekening van Crelan aan 3,50 procent brutorente. De bank verlaagt evenwel de rentes op haar termijnrekeningen met langere looptijden. Op twee jaar zakt de brutorente van 3,05 naar 2,75 procent. Op drie jaar gaat het tarief van 3 naar 2,70 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
BNP Paribas Fortis
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Banken