Rechten Rechten ‘Salarispakket in IT-sector gemiddeld 9 procent gedaald’ De Belgische technologiebedrijven zijn er grotendeels in geslaagd de weggevallen auteursrechten te compenseren. Dat leert de 25ste Hudson Tech Reward Survey, die jaarlijks de salarispakketten van 38.843 Belgische bedienden in de sector bestudeert. Wouter Beuckels van HR-adviesbureau Hudson geeft tekst en uitleg.
Rechten Rechten Update Wat is een collectief ontslag? Welke bescherming biedt dit? Het ziet ernaar uit dat 2024 wel eens een recordjaar zou kunnen worden voor collectieve ontslagen in ons land. Vooral in de metaalverwerkende sector staan er veel jobs op de tocht. Sinds 1998 zijn bedrijven verplicht tot sociaal overleg bij zulke ontslagrondes.
Rechten Rechten Vruchtgebruik zonder spanningen: de gevolgen van het recht op omzetting Bij een overlijden erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik op de hele nalatenschap. Toch kan elke blote eigenaar via een zogenoemd recht op omzetting eisen om zijn deel vervroegd uitbetaald te krijgen.
Rechten Rechten Wat moet u doen als uw kind nooit financieel volwassen zal zijn? 'De vrederechter kijkt over de schouder mee' Hoe leren we onze kinderen budgetteren, sparen en beleggen in deze moderne, digitale tijden? Trends zoekt het uit in vier afleveringen. Deze week: wat moet u doen als uw kind nooit zelf geld zal kunnen beheren?
Rechten Rechten Moeten uw collega’s weten wat u verdient? Nieuwe regels over loontransparantie in de maak Ons land moet tegen 7 juni 2026 de Europese richtlijn rond loontransparantie omzetten in nationale wetgeving. "Je denkt dat we nog veel tijd hebben, maar het zal nog nipt worden", meent Elisabet Lenaerts adjunct-adviseur werk en sociale zekerheid bij de werkgeversorganisatie VBO. "De omzetting van een Europese richtlijn is een langdurig en complex werk", klinkt het ook langs vakbondszijde.
Rechten Rechten Nieuwe regels voor tijdskrediet vanaf 1 september Wilt u tijdskrediet opnemen, bijvoorbeeld om te zorgen voor uw kind of voor een familielid, dan geldt daarvoor vaak een welbepaalde minimumduur. De regels voor wie de regeling wil stopzetten vóór de afgesproken einddatum, wijzigen op 1 september 2024.
Rechten Rechten Studentenjob versus flexi-job: wat zijn de voor- en nadelen van beide statuten? Als een werkgever de keuze heeft tussen studentenjobs of flexi-jobs om drukke periodes op te vangen, welk statuut biedt de werkgever dan de meeste voordelen? De hr-dienstenleverancier Partena Professional maakt de oefening.
Rechten Rechten Zeven praktische vragen over een particulier thuislaadstation beantwoord Steeds meer particulieren investeren in een laadstation voor hun elektrische wagen, of hebben een aanbod via hun werkgever. Dat roept heel wat praktische vragen op. KPMG verzamelde en beantwoordde voor Trends de zeven meest gestelde vragen.
Rechten Rechten Na de wereldwijde computerstoring: ‘Cash als backup voor falende technologie blijft nodig' "Cash zal nooit verdwijnen, al is het maar als back-up voor het geval de technologie niet overeind blijft", meent Gert Askes (Brink's). Met de wereldwijde storing van 8,5 miljoen computers na een update van beveiligingssoftware van CrowdStrike, kregen we onlangs nog te maken met falende technologie.
Belastingen Belastingen Een effectenportefeuille schenken: hoe doet u dat goed? Overweegt u een effectenportefeuille aan uw kinderen te schenken om zo de hoge erfbelasting te verminderen bij uw overlijden? In dat geval kunt u desgewenst nog altijd de inkomsten en de controle ervan behouden.
Consumeren Consumeren Kinderen kosten kwart meer dan 5 jaar geleden: organisaties vragen indexatie van Groeipakket Onlangs werd de spilindex overschreden. De lonen van overheidspersoneel, uitkeringen en pensioenen gaan daardoor omhoog. Sinds 2020 geldt dat niet langer voor het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag. Organisaties trekken aan de alarmbel. "De kinderbijslag dekt in een aantal gevallen nog maar 20 procent van de minimale kosten voor kinderen."
Rechten Rechten Nieuwe wet beschermt tegen overmatige schuldenlast: ‘Schuldeisers hebben meer kans om hun geld terug te krijgen’ MyTrustO-oprichter Patrick Van Buggenhout is blij met de nieuwe wet waardoor deurwaarders eerst moeten inzetten op bemiddeling voor ze peperdure gerechtelijke procedures opstarten. Toch is er nog ruimte voor verbetering. "Als je de schuldenproblemen veel vroeger zou aanpakken, zouden er minder sociale uitgaven nodig zijn. Onze samenleving is rijk genoeg om armoede geen kans te geven."
Nieuws Nieuws ‘Studenten kunnen huurindexatie terugvorderen’: ook slecht geïsoleerde koten vallen onder huurprijsbevriezing Op het hoogtepunt van de energiecrisis mochten de huurprijzen van energieverslindende woningen niet geïndexeerd worden. De Vlaamse regering sloot studentenkoten daar echter van uit. Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat die beslissing in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Duizenden studenten kunnen daardoor de indexatie van hun huurprijs terugvorderen.
Rechten Rechten Hoeveel kost een notaris? Voor heel wat transacties is een notaris nodig, en ook buiten de wettelijke verplichting kan het advies van een notaris een meerwaarde zijn. Maar hoeveel betaalt u daar precies voor?
Rechten Rechten Update Waar mogen de Bit4You-klanten nog op hopen? De tijd dringt voor de klanten van het cryptoplatform Bit4You, want het faillissement nadert met rasse schreden. Er is nog hoop dat Bit4You de beleggers kan terugbetalen. Maar daarvoor moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden.
Rechten Rechten Liefde maakt blind, maar let toch maar op uw centen Valentijnsdag is volgens de Belgische notarissen het gepaste moment om romantische koppeltjes met de voeten op de grond te zetten. "Het huwelijk biedt nog altijd de beste bescherming." De notarissen hebben in 2023 40.734 huwelijkscontracten opgesteld of veranderd, waarvan bijna drie kwart koos voor een volledige of gedeeltelijke scheiding van goederen.
Consumeren Consumeren Start-up Scudi maakt voorschot op loon mogelijk De Belgische fintech Scudi lanceert zijn mobiele app op de Belgische markt. Via die app kunnen werkgevers aan hun werknemers vervroegd toegang geven tot een deel van het verdiende maandloon.
Belastingen Belastingen Wat is er op 1 januari veranderd aan het mobiliteitsbudget? Sinds begin 2024 is een nieuw koninklijk besluit van kracht dat de introductie van het mobiliteitsbudget moet vergemakkelijken. Hr-expert Ilse Platteau: “Door een hinderpaal weg te nemen hoopt de regering dat het mobiliteitsbudget populairder wordt.”
Belastingen Belastingen Bijna 9.000 studenten in België zijn ook zelfstandige: de voor- en nadelen van het statuut Instructeur, consultant, televerkoper, e-commercemedewerker, fotograaf. Dat zijn de vijf vaakst gekozen zelfstandige activiteiten die jongeren tussen 18 en 25 jaar oud in ons land combineren met hun studies. “Het aantal student-zelfstandigen steeg het afgelopen jaar bij ons met bijna 8 procent”, stelt het sociaal verzekeringsfonds Liantis.
Immo Immo Kosten woonkrediet dalen een beetje Het merendeel van de Belgen sluit een hypothecair woonkrediet af voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning. Daarmee gaan allerlei kosten gepaard. De maximumgrens die de banken voor dossierkosten aanrekenen, daalt volgend jaar.
Rechten Rechten "Onze tijdsgeest wordt gekenmerkt door een bijzondere mildheid ten opzichte van de uitvoerende macht"
Rechten Rechten Notarissen klagen over bereikbaarheid administratie In de aanloop naar de verkiezingen stellen de Belgische notarissen een aantal pijnpunten vast, waaronder een toenemend complexe regelgeving, waarvoor ze aandacht vragen en oplossingen naar voren schuiven.
Rechten Rechten Het is vijf voor twaalf voor de aanpassing van vennootschapsstatuten Vennootschappen hebben nog tot 31 december 2023 om hun statuten te laten aanpassen aan de vernieuwde wetgeving. Eind september had nog maar 43,3 procent het nodige gedaan.
Rechten Rechten Geld lenen aan vrienden of familie: zo pakt u het verstandig aan Zit iemand uit uw omgeving tijdelijk krap bij kas, en overweegt u om hem of haar wat geld te lenen? Zo’n daad getuigt van edelmoedigheid, maar belangrijk is dan wel dat u goede afspraken maakt. Trends zet u op weg.
Pensioen Pensioen Oudere werknemers betaald thuis zetten, wordt duurder voor bedrijven Dat de activeringsbijdrage voor bedrijven wordt verhoogd, is een nieuwtje dat ietwat ondersneeuwd was in alle begrotingsmaatregelen. De bijdrage moet bedrijven ontmoedigen om oudere werknemers te betalen om niet langer te werken.
Rechten Rechten Wanneer hoeft u een factuur niet meer te betalen? De gemeente Eeklo kwam onlangs in het nieuws omdat ze nog voor 6,5 miljoen euro aan openstaande facturen bij bedrijven en burgers moet zien te innen. Maar wanneer is een factuur verjaard en hoeft die dus niet meer betaald te worden?
Pensioen Pensioen 5 vragen over stoppen met werken voor u op (vervroegd) pensioen kunt ING België biedt oudere werknemers met een lange loopbaan de mogelijkheid om vervroegd te vertrekken. Als ze op minder dan vier jaar van hun pensioen staan, kunnen ze stoppen met werken én het grootste deel van hun loon behouden. Hoe ver kunnen bedrijven gaan?
Rechten Rechten Successieplanning voor uw huisdier: dit zijn de mogelijkheden Op 4 oktober vieren we Werelddierendag. Een ideaal moment om na te gaan hoe u uw huisdieren kunt beschermen na uw dood. "Successieplanning is mogelijk voor iedereen die je na aan het hart ligt - inclusief je kat of hond."
Belastingen Belastingen Zo kan uw kind of kleinkind geen sportwagen kopen met uw schenking: 8 manieren om de controle te houden Overweegt u in het kader van een optimale successieplanning een schenking aan uw nazaten? Weet dan dat er manieren bestaan om toch controle te behouden over wat gebeurt met uw schenking.
Belastingen Belastingen ‘Het taboe op successieplanning tussen partners verdwijnt’ Het erfrecht is een belangrijk instrument voor koppels om elkaar en hun nazaten te beschermen. De vele mogelijkheden en uitzonderingen maken wel dat een ervaren gids nodig is om er optimaal gebruik van te maken.
Rechten Rechten 7 essentiële tips voor het regelen van erfenissen Aan elk leven komt onvermijdelijk een einde. Bij het overlijden van een naaste komt veel verdriet kijken, maar er moet ook veel geregeld worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Geld Geld Zoveel verdiende de Vlaamse Belastingdienst vorig jaar aan erfenissen Erfenissen en schenkingen zijn voor de overheid een bron van inkomsten. Burgers kunnen er hun nalatenschappen mee plannen om hun erfgenamen geen onnodige belastingen te laten betalen. Trends brengt daarrond de komende dagen het dossier Erven en Schenken.
Consumeren Consumeren 'Medicijnen tegen kanker nemen grootste hap uit geneesmiddelenbudget’ De studiedienst van het gezondheidsfonds CM onderzocht de facturatiegegevens van zijn leden, om een beter zicht te krijgen op de medicijnen die de uitgaven het meest doen stijgen.
Beleggen Beleggen Update Biocartis-aandeelhouders zijn hun geld kwijt Er komt een drastische schuldherschikking bij het Mechelse biotechbedrijf Biocartis, waarbij de beursgenoteerde holding wordt geliquideerd. Voor de aandeelhouders rest "naar verwachting niets", aldus het bedrijf.
Consumeren Consumeren Na discussie over loon van bpost-topman: wat is de ideale loonspanning? Voor Jonas Van der Slycken is het duidelijk: meer loonspanning, of het verschil tussen de hoogste en de laagste lonen, brengt meer sociale spanning mee. De jonge econoom schreef een boek, waarin hij een lans breekt voor een minder materiële invulling van het begrip economie.
Rechten Rechten Hoe maakt u kans op een studietoelage voor uw kind? Het nieuwe academiejaar gaat weldra van start. Hoeveel kost een opleiding aan een hogeschool of universiteit tegenwoordig? En wanneer hebt u recht op een studiebeurs voor uw kroost?
Belastingen Belastingen Een oldtimer is niet alleen rijden maar ook rekenen De voorbije zomer werd ons land opgeleukt door tientallen evenementen voor oldtimers. Classic cars geven recht op voordelige tarieven inzake autofiscaliteit, maar ze zijn niet altijd welkom in lage-emissiezones. Met welke regels moet u rekening houden?
Rechten Rechten Kinderarmoedestichting lanceert automatische microdonaties via bedrijven Deze zomer lanceerde de kinderarmoedestichting Pelicano samen met het sociaal secretariaat UwPayroll als een van de eersten in België het systeem van automatische microdonaties. Werknemers kunnen ervoor kiezen elke maand van 0,01 tot 0,99 euro te schenken om de kinderarmoede in België uit de wereld te helpen.
Rechten Rechten Meer kinderen krijgen schooltoeslag dan vroeger 500.000 kinderen krijgen een schooltoeslag in het Groeipakket. Meestal wordt die automatisch berekend en betaald, waardoor de toeslag meer kinderen bereikt dan de vroegere studiebeurzen.
Verzekeren Verzekeren Ziekte, letsel of noodweer: zo vertrekt u goed verzekerd op reis Ziekte, ongeval of noodweer kan uw vakantie behoorlijk dwarsbomen. Voorbereid zijn kan een deel van het leed verzachten. Zes vragen en antwoorden om zonder zorgen op reis te vertrekken.
Rechten Rechten ‘Nieuwe spelregels voor ondernemers slaan aan’: jaar na jaar meer vennootschappen opgericht Voor de vierde keer publiceert de Federatie van het Notariaat (Fednot) haar ondernemersbarometer. Daaruit blijkt onder meer dat er steeds meer nieuwe vennootschappen worden opgericht en dat de oprichters jonger zijn.
Rechten Rechten In zes stappen naar financiële gezondheid op het werk Wanneer het gaat over een gebrek aan financiële kennis wijst de beschuldigende vinger meestal naar de scholen. Instanties als de OESO raden evenwel aan ook op de werkvloer in financiële educatie te voorzien, om kennis en vaardigheden aan te reiken op de momenten dat ze onmiddellijk van pas komen.
Belastingen Belastingen Dubbel zoveel fiscale verklikkingen als tien jaar geleden, maar nog steeds 'marginaal fenomeen' Wie een klacht over zwartwerk indient bij de fiscale administratie doet dat vaak anoniem. Het gaat vaak om ex-partners of ex-medewerkers.
Rechten Rechten Op hoeveel vakantiegeld heeft u recht? Als werknemer kreeg of krijgt u in principe vorige of deze maand uw vakantiegeld uitbetaald. Hoe wordt het bedrag berekend? En hoeveel moet u minstens hebben gewerkt om er recht op te hebben?