Nood aan algemeen crisisplan voor huurmarkt, zegt huurdersplatform
Er is nood aan een algemeen crisisplan voor de huurmarkt, want de betaalbaarheid komt alsmaar meer onder druk. Dat zegt het Vlaams Huurdersplatform dinsdag, naar aanleiding van de nieuwe huurbarometer van makelaarsfederatie CIB. Daaruit blijkt dat de huurprijs opnieuw is gestegen tot gemiddeld meer dan 801 euro per maand in Vlaanderen. In Brussel steeg de gemiddelde huurprijs zelfs tot meer dan 1.000 euro per maand.
‘In 2018 besteedde ruim de helft van de huurders al meer dan een derde van zijn inkomen aan huur. Daar is sindsdien nog de coronacrisis en de energiecrisis bovenop gekomen, en de huurprijzen blijven stijgen. De betaalbaarheid staat dus nog meer onder druk’, zegt Joy Verstichele van het Huurdersplatform.
Dat platform, dat de belangen van huurders verdedigt, geeft toe dat de cijfers van CIB Vlaanderen slechts een deel van de huurmarkt laten zien. ‘Het gaat om de makelaarsmarkt, waarbij huurprijzen ook sterk afhankelijk zijn van de locatie en van het type pand. Bovendien gaat het enkel om nieuwe huurcontracten’. Het Huurdersplatform hekelt het feit dat er te weinig objectieve data bestaan over huren in Vlaanderen: slechts om de vijf jaar wordt er een representatieve meting georganiseerd. ‘Dat is geen manier om een beleid te voeren’, meent Verstichele. Maar zeker is wel dat de gemiddelde huurprijs jaar na jaar stijgt, terwijl de markt al kampte met een betaalbaarheidsproblematiek. Volgens cijfers van CIB Vlaanderen steeg de gemiddelde huurprijs met 3,7 procent in de eerste helft van dit jaar.
Het Huurdersplatform Vlaanderen vindt dat de overheid zou moeten ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door verhuurders te stimuleren om een betaalbare huur aan te bieden, door het systeem van huurtoelages breder toegankelijk te maken én door meer te investeren in de sociale huurmarkt.
Maar ook op het vlak van energiemaatregelen zou men de huurders niet mogen vergeten, aldus Verstichele. ‘Men zou stimulansen moeten bieden om huurhuizen beter te isoleren, maar dan wel zonder sterke stijging van de huurprijs’. Ook de indexering van de huurprijs zou best beperkt worden, klinkt het. ‘Maar dan moet men wel opletten voor neveneffecten.’