‘Hoogdagen vastgoedmarkt zijn geteld’

© Belga

De Belgische woningprijzen niet zullen instorten in 2013, maar de hoogdagen van de residentiële vastgoedmarkt lijken toch geteld. Vooral de duurdere segmenten, zoals villa’s, zullen het de volgende jaren moeilijk hebben.

De Belgische woningprijzen niet zullen instorten in 2013, maar de hoogdagen van de residentiële vastgoedmarkt lijken toch geteld. Vooral de duurdere segmenten, zoals villa’s, zullen het de volgende jaren moeilijk hebben. Tot die vaststelling komen vier vastgoedexperts in een artikel dat deze week verschijnt in Trends.

Sinds eind jaren tachtig is het Belgische residentiële vastgoed haast ononderbroken in waarde gestegen. 2012 daarentegen was een teleurstellend jaar. Maar Frank Maet, econoom bij Belfius Bank, vindt dat ons land kan niet worden vergeleken met landen die het afgelopen jaar in de problemen zijn gekomen, zoals Ierland, Spanje en Nederland.

“In België werd niet overdreven veel vastgoed bijgebouwd. Door de lage rente blijft het interessant een woning te kopen, vooral omdat andere soorten beleggingen nog altijd niet kunnen overtuigen. Voor de komende jaren verwachten we daarom een stabilisatie of een bescheiden groei, al zal die onder het niveau van de inflatie blijven.”

Hypothecair krediet
Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Petercam, is het daarmee eens. “Over het algemeen is de Belgische vastgoedmarkt gezond. De impact van de daling van de obligatierente was in ons land kleiner dan in Spanje of in Ierland, en de regelgeving is hier strenger dan in Nederland. De schuldniveaus zijn hier redelijk.

Vastgoed werd ook niet gebruikt om de leencapaciteit van de gezinnen te verhogen. Bovendien zijn de voorwaarden om een hypothecair krediet te krijgen de afgelopen jaren strenger geworden. Om die redenen verwachten we dat de markt stabiel blijft in 2013.”

Economische crisis
De vastgoedmarkt wordt de volgende jaren beïnvloed door een aantal factoren. De economische crisis heeft voorlopig weinig impact gehad op de prijzen. Maar er is weinig uitzicht op een verbetering van de conjunctuur, en dat kan het opwaartse potentieel beperken. “Dat zal vooral op lange termijn een rol spelen, als de economische crisis blijft aanhouden”, bevestigt Jean-Baptiste Van Ex van Bank Degroof.

Strenge regelgeving
Ook de strengere regelgeving waaraan de banken zich moeten houden, kan een rol spelen. “Voor de crisis van 2008 was het niet ongewoon dat klanten een financiering van 120 procent van de aankoopwaarde kregen. Maar als iemand vandaag een huis van 200.000 euro koopt, moet hij zeker over 50.000 euro eigen middelen beschikken”, stelt Pol Vanacker van de vastgoedmakelaar ERA Belgium.

Fiscaliteit op vastgoed
De regering-Di Rupo heeft de fiscaliteit op vastgoed grotendeels ongemoeid gelaten in haar zoektocht naar middelen om de overheidsfinanciën te saneren. Maar niets garandeert dat dit zo blijft. “Fiscale maatregelen kunnen zeer snel een weerslag hebben op de prijzen, zoals we hebben kunnen vaststellen in Nederland”, waarschuwt Jean-Baptiste Van Ex.

Lees het volledige artikel deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content