ECB houdt rente op 0,75 procent

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentevoet op 0,75 procent, het laagste peil ooit.

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentevoet op 0,75 procent, het laagste peil ooit.

In een toelichting bij het rentebesluit zei voorzitter Draghi dat er binnen de ECB wel overwogen werd om de rente te verlagen, maar dat de consensus er uiteindelijk toe heeft geleid dat de rente van 0,75 procent gehandhaafd bleef.

De groeiprognoses voor de eurozone werden wel verlaagd. De ECB mikt voor dit jaar nu op een krimp van 0,5 procent tegenover een terugval van 0,3 procent bij een eerdere raming. Voor 2014 wordt rekening gehouden met een toename van het bruto binnenlands product (bbp) met 1 procent tegenover 1,2 procent bij de vorige prognose.

Wat de inflatie betreft, blijft de prognose ongewijzigd op 1,6 procent voor 2013, en wordt ze voor 2014 verlaagd tot 1,3 procent.

Draghi blijkt zich overigens geen zorgen te maken over de verrassende verkiezingsuitslag in Italië, waar Monti met zijn ingrijpende besparingsmaatregelen door de kiezer werd afgestraft. ECB-voorzitter Draghi liet donderdag optekenen dat het herwonnen vertrouwen doorzet en de ‘financiële markten begrijpen dat we in een democratie leven’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content