Drie zaken die je moet weten als je wil kopen op een online veiling

© istock
Jan Roodhooft Advocaat

Via allerhande online veilingen kan je merkhorloges, oldtimers, kunst of andere zaken aankopen. Waarop moet je letten als je mee wil bieden?

Heel wat mensen denken dat ze op online veilingen het koopje van hun leven kunnen doen. Toch ben je maar beter voorzichtig.

Kijk de spelregels na

Kijk vooraleer je biedt na welke spelregels er gelden. Elke site heeft nu eenmaal zijn eigen algemene voorwaarden. Meestal zijn ze ook geldig. De voorwaarden geven bijvoorbeeld aan hoe de veiling verloopt, wanneer de gekochte goederen moeten worden betaald en worden geleverd, welk recht van toepassing is bij een geschil enz. Ben je het niet eens met die voorwaarden, dan laat je het bieden maar beter.

Bereken de totale prijs

Het bedrag dat jij biedt is niet noodzakelijk de totale prijs. Er komen nu eenmaal nog allerhande kosten bij. Zo dien je allicht ook de kosten van de veiling te betalen. Daarnaast moet je soms btw betalen, en kunnen er bijvoorbeeld kosten bijkomen voor de levering van de goederen. Het is dan ook belangrijk om voor je gaat bieden te weten wat je bod je uiteindelijk zal kosten. Als je moet betalen vóór de levering, dan is het belangrijk dat er een systeem bestaat waarbij je geld geblokkeerd blijft tot de levering gebeurt.

Denk aan de garantie

Ga voor je koopt na welke garantie je hebt. Als je in België koopt van een professionele handelaar, dan vinden de garantieregels inzake de verkoop van consumptiegoederen allicht toepassing. Bij de aankoop van een particulier gelden die niet. Je kunt dan eventueel terugvallen op de wettelijke spelregels rond zichtbare en verborgen gebreken. Ook buitenlandse wettelijke regels rond garantie kunnen van toepassing zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content