Groen licht voor fusie PotashCorp en Agrium

© Getty Images/iStockphoto

De aandeelhouders van PotashCorp en Agrium keurden in november met een overweldigende meerderheid de fusie tussen beide Canadese meststoffenbedrijven goed.

Het is een fusie van gelijken, waarbij de Potash-aandeelhouders per Potash-aandeel 0,4 aandeel in de fusievennootschap krijgen en de Agrium-aandeelhouders per Agrium-aandeel 2,23 aandeel. Omgerekend komt dat voor de aandeelhouders van Potash neer op 52 procent en voor die van Agrium op 48 procent van de fusievennootschap. Het hoeft geen betoog dat de fusie is ingegeven door de 500 miljoen dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen die kunnen worden gerealiseerd. Die besparingen, die twee jaar na de fusie moeten worden gehaald, krikken de gezamenlijke ondernemingswaarde (nu 36 miljard dollar) theoretisch op met 20 procent.

We hadden natuurlijk liever gezien dat Potash Corp tegen een veel hogere beurskoers in een overname of een fusie betrokken raakte. Maar de fusie zal de inkomstenstroom minder variabel maken, zonder het forse opwaartse potentieel van de potashafdeling te verliezen bij de volgende opwaartse prijzencyclus.

Een heikel punt blijft wel hoe de Belgische fiscus de afwikkeling van de fusie zal beoordelen, al dan niet als uitkering en dus met toepassing van roerende voorheffing. Wij vrezen voor zo’n scenario. Dat is na het koersherstel van de voorbije maanden de aanleiding om het advies te verlagen naar houden/afwachten (rating 2B). We verkopen een deel van de zware positie in de voorbeeldportefeuille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content