Immo Koen De Leus (BNP Paribas Fortis): 'Dit jaar dalen de prijzen van woningen voor het eerst in veertig jaar'
Belastingen Belastingen Kersvers Europees parket stuit op 14 miljard euro fraude in 1.100 strafdossiers Sinds anderhalf jaar zijn de Europese procureurs actief in fraudedossiers die de Europese Unie treffen. Met de coördinatie vanuit Luxemburg kunnen ze sneller en efficiënter optreden in btw- en subsidiefraude dan nationale parketmagistraten, zegt onze Europese procureur Yves Van Den Berge.
Ondernemen Ondernemen Aannemer Group Jansen ontwikkelt met nieuw designbedrijf elk detail van een gebouw De Zonhovense bouwonderneming Group Jansen start vandaag met Lubdub, dat het volledige design van gebouwen verzorgt. De groep van CEO Nadia Jansen beheert zo de constructie en voortaan ook de totale afwerking van de gebouwen voor haar klanten.
Immo Immo Makelaarsnetwerk ERA wil tegen 2030 10 procent van de nieuwbouwmarkt veroveren Het makelaarsnetwerk ERA richt een nieuwe afdeling op: ERA Projects. Die moet projectontwikkelaars ondersteunen om hun nieuwbouwprojecten vlotter te verkopen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vier redenen waarom de landbouw wordt geviseerd in de stikstofdiscussie De maatregelen van de Vlaamse regering om de uitstoot van stikstof te beperken hebben vooral gevolgen voor de landbouw. Er zijn vier redenen die dit verklaren.
Beleggen Beleggen Vermogensbeheerder Leo Stevens heeft ook afdeling voor kunst De Antwerpse vermogensbeheerder Leo Stevens start met LS Art, een adviestak voor het beheer van kunstwerken.
Immo Immo Hoge rente duwt 10 procent van de gezinnen uit de koopmarkt van appartementen Volgens een nieuwe studie van professor Johan Albrecht (UGent, Itinera) verloor 10 procent van de gezinnen sinds 2021 door de hogere rente de mogelijkheid om een appartement te kopen. Ook de toegang tot de huurmarkt werd beperkt door de gestegen huurprijs en energiefacturen.
Belastingen Belastingen 'Langere verjaringstermijn zal leiden tot agressievere fiscale controles' De fiscale verjaringstermijn voor ondernemingen werd vorig jaar verlengd van drie tot zes en soms zelfs tien jaar. Géry Bombeke van het advocatenkantoor Baker McKenzie voorspelt langere, meer doorgedreven en agressievere fiscale controles, die de bedrijven geld zullen kosten.
Immo Immo Wouter Thierie (ING): 'Dit jaar is het moment om een woning te kopen, want lenen wordt duurder en het geld verdampt' De afkoeling op de woningmarkt zal zich de volgende jaren voortzetten, voorspelt een studie van ING België. De bank verwacht dat de prijs van de woningen in twee jaar daalt met 11 procent (na inflatie). Volgens econoom Wouter Thierie is het nu een uitgelezen moment om te kopen.
Immo Immo Notarisbarometer: 'Enkel academici en expats kunnen zich nog een deftig huis in Leuven veroorloven' Leuven is de duurste provinciehoofdstad om een huis te kopen. Voor appartementen spant Gent de kroon. Hasselt is in alle woningsegmenten de goedkoopste, blijkt uit de Notarisbarometer. In het afgelopen jaar kochten vooral mensen van 31 tot 50 jaar huizen en appartementen in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven.
Ondernemen Ondernemen Dewaele Vastgoedgroep vult met overname blinde plek op in Vlaams-Brabant Met de overname van vier vestigingen van CBI IMMO heeft Dewaele nu ook een sterke positie in het zuiden van Vlaams-Brabant. Nu moeten de blinde vlekken in de rest van de provincie, de Kempen en het Waasland nog worden opgevuld.
Immo Immo Bouwfederatie Embuild: 'Voor iedereen betaalbare woning is haalbaar tegen 2034' De hogere rente en de sterk gestegen bouwkosten wegen op de prijs van nieuwbouw en bestaande woningen. Dat zegt directeur-generaal Marc Dillen van de bouwfederatie Embuild op een studiedag over betaalbaar wonen. Hij lanceert een aantal voorstellen zodat tegen 2034 iedereen over een betaalbare woning kan beschikken.
Verzekeren Verzekeren Ereloonsupplementen in Brusselse en Waalse ziekenhuizen fors hoger dan in Vlaamse Gemiddeld betaalt de Belg 185 procent meer dan het Riziv-tarief als hij opteert voor een eenpersoonskamer in een ziekenhuis. Maar er zijn grote regionale verschillen, berekende het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ).
Ondernemen Ondernemen Herman Craeninckx (advocaat arbeidsrecht): 'Ik verwacht dat nog meer bedrijven hun cao eenzijdig zullen opzeggen' Delhaize maakte deze week eenzijdig een einde aan een bedrijfs-cao. Dat is perfect mogelijk, én een manier om schoon schip te maken met achterhaalde afspraken, meent advocaat Herman Craeninckx (Strelia). Veel andere bedrijven zullen volgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Agoria: 'Sanctieregeling tegen Rusland is te complex, te weinig transparant en discriminerend' De toepassing van de Europese sancties tegen Rusland gebeurt anders naargelang de lidstaat die erop toeziet. Bovendien ontbreekt er aan een duidelijke lijst van producten waarop een exportverbod bestaat, stelt Kevin Verbelen van de technologiefederatie Agoria.
Ondernemen Ondernemen 'Lakse controle op Russische diamant in Antwerpen heeft wereldwijde gevolgen' Door de lakse controle op de oorsprong van Russische ruwe diamant in België kunnen die stenen hun weg vinden naar de rest van de wereld. Dat schrijft Knack. Het heeft gevolgen in andere diamantcentra, signaleert een insider.
Video | Ondernemen Video | Ondernemen Topwerk van Rubens brengt blitzbezoek aan België (video) Sotheby’s stelt vandaag en morgen Rubens’ Portret van een man als de god Mars tentoon in Brussel. Eind mei wordt het topwerk geveild in New York. De prijs wordt geschat op minstens 20 miljoen euro.
Ondernemen Ondernemen Nieuwe wet voor eenpersoonsvennootschappen: 'Negeer gerust deze overbodige en dure ingreep' De wet verplicht eenpersoonsvennootschappen dit jaar langs de notaris te gaan en via een statutenwijziging een volwaardige besloten vennootschap te worden. Professor vennootschapsrecht Joeri Vananroye zegt dat de eenpersoonsvennootschappen die wet gerust kunnen negeren bij gebrek aan noemenswaardige sanctie. Het is een overbodige en veel te dure ingreep.
Immo Immo Matthias Diependaele (N-VA): 'Betaalbaarheid woningen werd in één jaar een dreigend probleem' Voor het eerst geeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) toe dat Vlaamse gezinnen een probleem hebben om een betaalbare woning te vinden. Hij pleit voor meer sociale woningen, privaat-publieke samenwerking op de verhuurmarkt en de verdere verlaging van de registratierechten.
Ondernemen Ondernemen 'Bouwsector staat voor financieel rampjaar' De bouwsector kreunt onder de gestegen materiaal- en loonkosten, de krimpende vraag en de dalende marges. Wanbetalingen hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de aannemers. De kredietverzekeraar Atradius voorspelt 20 procent meer faillissementen in 2023.
Immo Immo Wat goedkopere woningmarkt lokt opmerkelijk meer jonge gezinnen In 2022 daalde het aantal nieuwe vastgoedkredieten in België met 5 procent. De reële prijs van de woningen ging omlaag. Er is wel een groot prijsverschil tussen zuinige woningen en energieslurpers. BNP Paribas Fortis telde onder zijn klanten opvallend meer jonge gezinnen op zoek naar een woning.
Nieuws Nieuws Cind Du Bois (KMS): ‘Chinese investeringen in onze havens zijn politiek gestuurd’ Een studie van Jonathan Holslag over de Chinese connectie van de luchthaven van Luik wekt heel wat beroering. Ook in de strategisch belangrijke havens participeren Chinese staatsbedrijven. Is dat wenselijk? Neen, zegt professor Cind Du Bois van de Koninklijke Militaire School. Wat niet wil zeggen dat de overheid nu moet eisen dat die participaties worden afgebouwd.
Ondernemen Ondernemen SD Worx: ‘De meerderheid van de bedrijven heeft deadline klokkenluiderswetgeving niet gehaald' Vanaf 15 februari geldt de nieuwe wet op de klokkenluiders. Grote bedrijven moeten een anoniem meldpunt inrichten voor de melding van fiscale fraude en andere wantoestanden. Daarop staan correctionele straffen. SD Worx signaleert echter dat de meerderheid van die bedrijven nog steeds niet in orde is.
Ondernemen Ondernemen Umicore: 'Inflation Reduction Act verandert niets fundamenteel aan onze strategie' De Amerikaanse overheid hoopt met de Inflation Reduction Act duurzame investeringen uit Europa aan te trekken. Jan De Nul, noch Umicore, laten zich verleiden door de lokroep van de Amerikaanse subsidiesirene.
Ondernemen Ondernemen Herstructurering bij modeketen: 'C&A vindt de weg niet naar het jonge publiek' C&A voert zijn derde herstructurering in vijf jaar door. Ooit kon de keten scoren in grote en kleinere steden met een breed gamma van betaalbare kleding. Het verliest echter veel klanten door het succes van de online-aankopen en de hippere fastfashionketens, schetst Boris van Haare Heijmeijer, vastgoedconsulent van ProWinko.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Kleine landen dreigen dupe te worden van plannen Europese Commissie' Het Green Deal Industrial Action-plan van de Europese Commissie wil de regels voor staatssteun versoepelen. Vooral grote landen kunnen dan jobs subsidiëren. Europese steun moet het leed van de kleine landen verzachten, poneert Isabelle Van Damme (Van Bael & Bellis, Europacollege), een advocaat gespecialiseerd in Europees en handelsrecht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische industrie is tevreden over Green Deal Industrial Plan De Verenigde Staten trekken met massale subsidies investeringen in groene technologie aan. Gevreesd werd dat de Europese Unie dit vooral zou counteren door op haar beurt meer staatssteun toe te staan. Bart Steukers (Agoria) stelt tevreden vast dat de commissievoorzitter Ursula von der Leyen vooral wil reageren met een breed opgezet industrieel beleid.
Ondernemen Ondernemen SD Worx: 'De meerderheid van de bedrijven is niet in orde met de klokkenluiderswet, ondanks mogelijke straffen' Vanaf 15 februari moeten grote bedrijven een anoniem meldpunt inrichten voor de melding van fiscale fraude en andere wantoestanden. Daarop staan correctionele straffen. Toch signaleert SD Worx dat de meerderheid van die bedrijven nog niet in orde is.
Beleggen Beleggen Ingrid Stevens (Leo Stevens): 'Wie de aankoop van kunst bekijkt als een louter financiële transactie, blijft er het best van weg' Ingrid Stevens van de Antwerpse vermogensbeheerder Leo Stevens is ook bestuurder van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Kunst als financiële belegging vindt ze riskant, want de artistieke markt is volatiel. Haar weinig financieel onderbouwde boodschap: koop een werk als je het mooi vindt.
Ondernemen Ondernemen MSC en Maersk maken einde aan scheepvaartkartel 2M Maersk en MSC, de wereldwijde nummers één en twee van de containerrederijen, geven hun alliantie op. En de sector zal nog verder worden opgeschud, na de sterke kritiek op scheepvaartkartels.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Tom Peeters (ABVV Transport) over pakjesbezorging: 'Creëer een gelijk speelveld met fatsoenlijke prijzen' Werkgevers én werknemers reageren fel tegen de plannen van de minister van Post om de sector van de pakjesbezorging te regelen. Vooral het verbod om langer dan 9 uur te werken stuit op verzet. Een verbod op dumpingprijzen is wel de aangewezen weg tegen wanpraktijken, klinkt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt België een hub van groene energie? Drie vragen over de waterstofwet De commissie Energie van de Kamer keurt het wetsvoorstel goed dat het vervoer regelt van waterstof en voert de functie van netbeheerder in. Die moet de vrije en niet-discriminerende toegang tot het waterstofnet garanderen en de kwaliteit van de waterstof verzekeren. Met die wet zal ons land "de waterstofpoort naar Europa" worden, hoopt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Ondernemen Ondernemen Sociaal akkoord logistiek zorgt voor meer jobs Logistiek personeel kan in de weekends voortaan in twee ploegen van 12 uur werken. Werkgevers noemen het een stap vooruit richting een 24 ureneconomie. De vakbonden stellen dat hun leden vragende partij zijn voor dit soort jobs. Ze willen logistieke bedrijven wereldwijd het signaal geven dat ze welkom zijn.
Immo Immo Groep Huyzentruyt lanceert voor 5 miljoen obligaties voor vastgoed in Polen Groep Huyzentruyt zoekt 5 miljoen euro voor nieuwe projecten in Polen. Ook sleutelt de projectontwikkelaar aan een vastgoedfonds voor het beheer en de verhuur van de Poolse residentiële projecten. En in de verte lonkt Roemenië.
Ondernemen Ondernemen Private speurders werken voortaan met ISO-norm voor fraudeonderzoek De beroepsgroep van de private rechercheurs naar fraude bij bedrijven voert een kwaliteitsnorm in: de Forensic Audit Standard. Die kan ook houvast bieden als vanaf februari grote bedrijven een meldingspunt voor intern gesjoemel en misdrijven moeten oprichten.
Ondernemen Ondernemen Michael Dooms (VUB): 'Belang luchthaven Antwerpen niet alleen financieel afwegen, maar ook strategisch' De kosten en de baten van Deurne en andere regionale luchthavens moeten niet als een bedrijf op zich worden becijferd, stelt VUB-professor Michael Dooms. Ze versterken ook het draagvlak van andere regionale clusters en dragen zo hun steentje bij aan de bredere economische strategie.
Ondernemen Ondernemen Hoe moet het verder met Euronav en Frontline? 'Deze patstelling is onhoudbaar' De Noorse tankrederij Frontline trekt zich terug als overnamekandidaat voor zijn sectorgenoot Euronav. Met de recent verworven blokkeringsminderheid kan de familie Saverys de deal afblokken. Toch eist Euronav dat die doorgaat. Nicole Van Ranst, fusie- en overnameadvocaat van Agio Legal, ziet twee uitwegen: onderhandelen of de verkoop van de Euronav-activa.
Immo Immo 2022 was een recordjaar voor industrieel vastgoed: ruim 1 miljard euro aan investeringen Vorig jaar was een topjaar voor industrieel vastgoed. De kaap van 1 miljard euro aan investeringen werd gerond. Het ging vooral om grote transacties. In het laatste kwartaal was er een afkoeling.
Immo Immo Leegstand van de winkelpanden neemt traag, maar gestaag af In 2022 was er een lichte daling van het aantal leegstaande winkels naar 11,3 procent (-0,3%). Er werd niet alleen minder winkelruimte aangeboden, maar ook stopte de sluiting van winkels in sectoren die zwaar hebben geleden onder de opkomst van de e-commerce, zoals juweliers, boeken- en speelgoedverkopers.
Ondernemen Ondernemen Tanende vraag naar goederenvervoer treft maritieme sector midscheeps Het maritieme onderzoekscentrum Xeneta stelt een sterke toename vast van het aantal geannuleerde afvaarten bij gebrek aan voldoende lading. Terwijl de voorraden begin januari normaal gezien groeien door het nakende Chinese Nieuwjaar. De dalende wereldhandel is een gevolg van minder vraag aan de kant van de consumenten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gemeenten houden schulden merkwaardig goed onder controle De energiekosten van de gemeenten rijzen de pan uit, net zoals de uitgaven van de OCMW's. De inflatie doet de gemeentelijke personeelskosten oplopen met 600 miljoen euro. Toch was er geen schuldenexplosie, leert een analyse van de begrotingen van 292 van de 300 Vlaamse gemeentes.
Ondernemen Ondernemen Sancties tegen Rusland zorgen voor recordjaar bij North Sea Port Vijf jaar na de fusie van de havens van Gent, Vlissingen en Terneuzen boekt North Sea Port een recordjaar met een overslag van 74 miljoen ton, een stijging met 7 procent. Nochtans kreeg de handel met zijn belangrijkste klant Rusland in 2022 een serieuze klap. Ook de containertrafiek nam af.
Immo Immo Woningen worden weer betaalbaarder voor jonge gezinnen De prijzen van het woningvastgoed zijn vorig jaar licht gedaald. Vooral in Vlaanderen wagen jongeren de aankoop van hun eerste woning, nu de investeerders wat minder interesse hebben voor een appartement, laat staan een woonhuis.
Ondernemen Ondernemen Haven Antwerpen-Zeebrugge boekt klein verlies in 2022: 'Slechts een cijfer achter de komma' Port of Antwerp-Bruges boekte vorig jaar een licht verlies in overslag, vooral in de containervaart. De wereldwijde crisis heeft wel geleid tot een stijgende aanvoer van lng en kolen. De overslag van meststoffen nam af door de geopolitieke context.
Ondernemen Ondernemen De aandeelhoudersoorlog achter de mislukte fusie tussen Euronav en Frontline: wat nu? 573 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de familie Saverys vorig jaar op tafel legde voor een blokkeringsmeerderheid in de olierederij Euronav, om de fusie met het Noorse Frontline tegen te houden. Frontline trekt zich terug. Wat nu?
Ondernemen Ondernemen Massale terugval van Belgische bedrijfsfusies en -overnames Het voorbije kwartaal daalde de omvang van de Belgische bedrijfs- en overnamemarkt met liefst 95 procent. Private equity trekt zich massaal terug uit transacties, ook in de rest van Europa. Toch voorspelt Dirk Meeus van Allen & Overy een fikse en snelle heropleving van het aantal overnamedossiers. Een rustige kerstperiode zit er voor de dealmaker niet in.