Recordjacht van Brussel tot New York

© Belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers trekken zich op aan macrocijfers uit Europa en de Verenigde Staten. De indexen die in de eurozone het vertrouwen van de aankoopdirecteuren meten, wijzen in augustus op een stabiele groei in het derde kwartaal.

De samengestelde index, die de industrie en de dienstensector overkoepelt, klokte af op 53,2 punten. Een cijfer boven 50 wijst op expansie van de economie. Economen rekenen op een economische groei van ruim 1 procent op jaarbasis in het derde kwartaal. De brexit zal het bescheiden herstel van de Europese economie dus niet van de rails duwen. In de VS draait de huizenmarkt op volle toeren, maar koelt de groei van de industrie wat af. Beleggers leiden daaruit af dat de kans op een Amerikaanse renteverhoging in september beperkt blijft tot 25 procent. Wordt vrijdag vervolgd, want dan geeft Fed-voorzitter Janet Yellen een belangrijke speech.

De Europese beurzen winnen gemiddeld 1 procent. In de Bel-20 (+0,99%) doen vooral de financiële waarden het goed. Wall Street opent licht hoger, waardoor de belangrijke indexen de records van vorige week opnieuw in het vizier krijgen.

In Brussel sneuvelden enkele individuele records. Jensen (+3,53%) surft voort op de sterke halfjaarcijfers die eind vorige week werden gepubliceerd en bereikte de hoogste koers sinds 1999. De wereldspeler in industriële wasserijsystemen geniet van een stijgende vraag vanuit de zorgsector en het toerisme en telt met het Duitse Kannegieser slechts één grote concurrent. In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet met 9 procent, maar beleggers namen vooral akte van de stijging van het orderboek met 34 procent. De stijging van de omzet vertaalde zich echter niet in een hogere winstgevendheid. Concurrentie bij grote projecten en investeringen in een uitbreiding van de capaciteit en het verkoopnetwerk wogen in de eerste jaarhelft op de marge. De bedrijfscashflow daalde daardoor met 9 procent. Beleggers hebben er echter vertrouwen in dat het sterke orderboek zich de volgende jaren zal vertalen in een verdere stijging van de winst.

Nog meer records vinden we bij VPG (+13,5%). De vastgoedontwikkelaar, vooral actief in logistiek vastgoed in Duitsland en Centraal-Europa, is nu ruim 1 miljard euro waard. Maandag maakte het bedrijf bekend dat de winst in de eerste zes maanden van dit jaar met een derde is gestegen. Ook voor de rest van het jaar verwacht de groep een substantiële stijging van de huurinkomsten.

Als er records worden gebroken, is ook Lotus Bakeries (+1,07%) regelmatig op het appel. Ook de koekjesfabrikant geniet na van sterke halfjaarcijfers.

Het biotechbedrijf Galapagos (+1,57%) zit (nog) niet op recordkoers, maar begint samen met de Amerikaanse partner Gilead de derde en laatste fase in de ontwikkeling van het reumamiddel filgotinib, het potentiële goudhaantje van het bedrijf. In die derde fase wordt het middel getest bij zowel patiënten in het beginstadium van reuma, als patiënten die al een andere behandeling kregen. De start van die fase werd in dit kwartaal verwacht. Galapagos had eind mei al de toestemming gekregen van de Amerikaanse en de Europese toezichthouder om die laatste fase op te starten. Gilead betaalde eind 2015 300 miljoen dollar aan Galapagos voor de rechten op het reumamiddel. Tegelijk nam Gilead een belang van 14,75 procent in Galapagos voor 425 miljoen dollar. Gilead betaalt ook het dure onderzoek van de laatste testfase. Dankzij deze deal beschikt Galapagos over een kaspositie van bijna 1 miljard euro, waardoor het bedrijf de financiële ademruimte heeft om ook andere potentiële geneesmiddelen te ontwikkelen. Zo werkt Galapagos ook aan een middel tegen taaislijmziekte, in samenwerking met het Amerikaanse AbbVie.

In de VS klopte de elektronicaketen Best Buy (+19,2%) in het tweede kwartaal ruim de verwachtingen. De keten lijkt na jaren van zwakke groei opnieuw op het goede spoor te zitten, onder meer dankzij een stijgende onlineverkoop, kostenbesparingen en de verkoop van buitenlandse afdelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content