Patrick Moonen (ING IM): “Problemen in eurozone zijn onder controle

De problemen met de begrotingstekorten in de eurozone steken met de regelmaat van een klok opnieuw de kop op. Het is echter opvallend dat van paniekreacties geen sprake meer is. Is er sprake van een gewenningseffect of is er meer aan de hand?

Patrick Moonen (ING IM): “Het is zeker niet zo dat alles opgelost is, de problemen zijn er wel degelijk nog steeds. Ze zijn echter onder controle, zoals onlangs nogmaals is gebleken. De beleggers reageerden erg rustig op de Ierse bankenproblemen, van al te forse bewegingen op de financiële markten was geen sprake.”

Moonen wijst in dat verband op het belang van het stabiliteitsfonds: “De funding problems zijn op korte termijn opgelost, ook in Ierland. Het land moet over de komende zes maanden geen geld ophalen en heeft dus tijd om orde op zaken te stellen. Hetzelfde geldt voor andere landen. Een groot probleem blijft evenwel Griekenland. Dat land dreigt als gevolg van de zware besparingsmaatregelen in een vicieuze cirkel gevangen te raken. Het is dus zeker niet zo dat alles nu meteen rozegeur en maneschijn is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content