Overheden gaan geruisloos een belangrijk deel van de welvaart opeisen

Bevind de wereld zich in de grootste kredietinflatie in de financiële geschiedenis? Strateeg Dylan Grice van Société Générale gelooft van wel, hij spreek zelfs van hyperinflatie louter en alleen gebaseerd op krediet. Deze hyperinflatie zal de rijken rijker en de armen armen maker.

Zelfs Keynes was zich destijds al bewust van dit effect. Ironisch genoeg zijn er echter heel veel Keynesianen die de politiek van monetaire verruiming ondersteunen. Het is echter precies die politiek van monetaire verruiming die voor een rampenscenario zal zorgen.

Ongelijkheid neemt zienderogen toe

Wanneer het proces van hyperinflatie zich verder zet, zullen de overheden ongemerkt en in het geniep een belangrijk deel van de welvaart van de burgers aanslaan. Dat aanslaan gebeurt op een arbitraire basis, waardoor de ongelijkheid zienderogen toeneemt.

In de Verenigde Staten is die evolutie al volop aan de gang. Het inkomen van het gemiddelde huisgezin is al ongeveer 20 jaar stabiel, terwijl een recordaantal Amerikanen van voedselzegels moet overleven.

Anderzijds verdient het topsegment (de zogenaamde 1%) steeds meer. Dergelijke situatie is op termijn natuurlijk onhoudbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content