Obligatiebeleggers maken wel degelijk onderscheid tussen kwaliteit emittenten

De laatste Morningstar European asset flow data toonden dat de lange termijn fondsen een sterk eerste kwartaal beleefden, met een in een instroom van meer dat 50 miljard euro aan nieuw kapitaal.

Hiervan ging meer dan zeventig procent naar obligatiefondsen terwijl aandelenfondsen, een outflow zagen in Maart, en over het gehele eerste kwartaal van 2012 slechts een marginale positieve inflow beleefden.

De belangrijkste bevindingen van het Morningstar onderzoeksrapport zijn:

Kapitaalstromen Eerste Kwartaal:

• Langetermijn fondsen haalden meer dan 50 miljard euro aan kapitaal op in het eerste kwartaal. Obligatiefondsen hadden veruit het grootste aandeel in deze instroom met een bedrag van meer dan Euro 37 miljard gedurende deze periode.

• BNP Paribas had de grootste instroom in het eerste kwartaal van 2012 met Euro 7,6 miljard. Dit was voor BNP Paribas het sterkste kwartaal sinds 2009.

• Obligatiehuizen zoals BlackRock en PIMCO trokken respectievelijk 3 miljard euro en 5,5 miljard euro aan.

• Van de instroom in obligatiefondsen in dit kwartaal namen de fondsen die zich richten op op bedrijfsobligaties, bedrijfs-hoogrendement en opkomende markten het grootste deel.

• Lange termijn aandelenfondsen zagen een licht positief eerste kwartaal met een instroom van iets meer dan 2 miljard euro. Aandelen gerichte fondsenhuizen zoals Fidelity en DWS zaggen afgelopen kwartaal een uitstroom.

• Voor aandelenbeleggers, opkomende markten en obligatie georienteerde fondsen bleek Aberdeen Global Emerging Markets het meest populair. Met een instroom van 1,5 miljard euro in het eerste kwartaal. M&G Global Dividend en Templeton Asian Growth zagen ieder een instroom van bijna 1 miljard euro.

• De snelst groeiende categorie was wereldwijde opkomende markten allocatie catergorie, met een autonome groei van de instroomvan 34% over het afgelopen kwartaal

Kapitaalstromen Maart:

• Lange termijn fondsen namen meer dan 16 euro aan beleggerskapitaal in Maart. Obligatiefondsen namen echt veruit het grootste deel met 14 miljard euro in de maand Maart.

• Aandelenfondsen zagen de grootste uitstroom in Maart met Equity funds saw the greatest March outflows of any asset class, with net redemptions of Euro 1.3 billion.

• Geldmarkt fondsen zagen in Maart een instroom van meer dan 10 miljard euro

• Het Franse fondshuis Amundi trok 5,2 miljard euro aan. Dit was een van de grootste maandelijkse instromen van het fondshuis uit de afgelopen jaren.

Dan Lefkovitz van het Morningstar European research team geeft aan dat een wereldwijde obligatie “boom” er aan staat te komen, maar de recente Europese stromen naar obligatiefondsen mogen niet worden geïnterpreteerd als een blijk van vertrouwen in de eurozone. Beleggers maken duidelijk onderscheid tussen staatsobligaties van landen in moeilijkheden en winstgevende bedrijven, en tussen het schuldbeladen Westen en de opkomende markten waar cash in overvloed is..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content