Danny Reweghs
Metaalmoeheid op de beursvloer
De grote grondstoffenhausse is al even verleden tijd. De prijzen van de meeste metalen zijn sindsdien fors gedaald, en tegelijk ook de koersen van mijnbedrijven. Misschien wel te fors.
De zogenaamde Commodities Supercycle ligt toch al enige tijd achter ons. De toonaangevende CRB-index – die zowat alle grondstoffen zoals koper, aluminium, zink, nikkel enzovoort overkoepelt – kende in 2008 een historische piek van 475 punten, vertrokken vanaf de bodem van 145 punten in 2002. Na de economische en financiële crisis van 2008-2009 – met een dip van 200 punten in het voorjaar van 2009 – kwam er nog een tweede piek van 375 punten in 2011. Sindsdien vertoont de index een overwegend dalende tendens. Vooral sinds vorige zomer is er een serieuze terugval (-30%) en komt hij amper boven het dieptepunt van het voorjaar van 2009 uit. Sinds eind januari is er een licht herstel richting 225 punten.
De grote drijvende kracht achter de sterke stijging van de vraag naar basismetalen in het voorbije decennium was China. Die deed een investeringsboom ontstaan in de sector. Die maakte dat we voor de meeste basismetalen van een tekort naar een overschot zijn geëvolueerd. En marktprijzen worden nu eenmaal bepaald door vraag en aanbod.
Metaal per metaal
De belangrijkste les over het afgelopen jaar is echter dat we metaal per metaal moeten bekijken. Zo is de situatie in zinkmarkt bijvoorbeeld al aan het keren. Vorig jaar is de zinkprijs met 13 procent geklommen in anticipatie op een verwacht tekort op de zinkmarkt in 2016-2017. De koper- en ijzerertsprijs zijn ook al zodanig gezakt dat de investeringen worden teruggeschroefd, en productiecapaciteit zal worden afgebouwd. Tot de markt weer tot evenwicht komt of zelfs naar een tekort evolueert.
Niet afschrijven
De daling van flink wat metaalprijzen heeft natuurlijk ook metaalreuzen zoals BHP Billiton, Rio Tinto en het Braziliaanse Vale een flinke aderlating bezorgd. Dat laatste aandeel is zelfs met 80 procent teruggevallen (duik van 36 naar 7 dollar). De ijzererts- en nikkelspecialist lijdt vooral onder de ijzerertsprijs, die zich op het laagste peil in meer dan vijf jaar bevindt. De vermelde grote drie proberen door hun eigen productie te verhogen en zo een overaanbod te creëren de kleinere, mindere rendabele spelers uit de markt te spelen.
Maar misschien zijn de koersen intussen al wel té fors afgestraft. Eerder deze week vielen de resultaten van BHP Billiton beter mee dan verwacht, met zelfs een onverhoopte dividendverhoging. De koers kende dan ook een flinke opstoot. Iets voor tegendraadse beleggers om in de gaten te houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier