Marktenoverzicht: ECB blijft doel missen

© reuters

De langverwachte terugkeer van de inflatie is nog niet voor morgen, voorspelt de Europese Centrale Bank, die zo haar enige doel blijft missen. Ablynx haalt vers geld op in de aanloop naar belangrijke testresultaten.

De Europese beurzen konden donderdag moeilijk richting kiezen, maar de verliezen én winsten bleven beperkt. De eurostoxx50, de belangrijkste graadmeter voor de beurzen op het oude continent, sloot 0,1 procent lager. In Brussel won de Bel-20 0,2 procent.

De beursdag stond hoofdzakelijk in het teken Europese Centrale Bank, die haar zeswekelijkse rentevergadering hield. Zoals verwacht, nam de centrale bank ditmaal geen nieuwe maatregelen, want voorzitter Mario Draghi breidde pas in maart nog zijn stimulus fors uit. Bovendien wordt een deel van de toen genomen maatregelen pas deze maand in de praktijk gebracht.

Beleggers keken niettemin reikhalzend uit naar de rentevergadering, omdat de ECB met nieuwe prognoses kwam voor de komende jaren. Echt vrolijke lectuur zijn die economische vooruitzichten niet. Het legertje cijferaars van Draghi verwacht dat de economie dit jaar iets sneller zal groeien. Maar de inflatieverwachtingen blijven ongewijzigd. Concreet verwacht de ECB dat de inflatie in de eurozone de komende jaren langzaam zal stijgen naar 1,6 procent. Dat betekent met andere woorden dat de centrale bank onverminderd haar enige doel van een inflatie van “dicht bij, maar onder 2 procent” blijft missen.

De aanhoudend lage inflatie is natuurlijk koren op de molen van de critici van het extreem soepel beleid, die menen dat het effect van de gratis geldpolitiek stelselmatig afneemt. Er zijn ook signalen die daar op wijzen. Zo is de euro sinds de aankondiging van het nieuwe rondje stimulus gestegen tegenover de dollar. Met zijn soepel geld beleid beoogt Draghi nochtans impliciet een verzwakking van de euro, omdat ingevoerde producten dan duurder worden en de inflatie dus toeneemt.

Economen denken niet dat Draghi nu nog snel met bijkomende maatregelen zal komen. De verwachting is wel dat de Italiaan na de zomer een verlenging van het bestaande stimulusprogramma zal aankondigen. Vandaag staat de geldkraan al minstens tot maart 2017 open. Voorts hoopt Draghi vooral dat hij de politiek in beweging kan krijgen. In steeds dwingendere termen probeert de ECB-voorzitter politici diets te maken dat monetaire stimulus alleen niet zal volstaan om de economie weer op de rails te krijgen.

Het opvallendste nieuws op de beurs van Brussel kwam van Ablynx. Het Gentse biotechbedrijf haalde 74,2 miljoen euro op bij een groep nationale en internationale institutionele investeerders. De kleine belegger kon niet deelnemen aan de operatie. Dat is niet ongebruikelijk, aangezien een private plaatsing bij de ‘grote jongens’ veel minder administratieve rompslomp vraagt.

Ablynx kan tevreden terugblikken op de kapitaalverhoging. Zo wist het bedrijf meer op te halen dan de 60 miljoen euro waar het op uit was. Ook de interesse van gespecialiseerde fondsen uit de Angelsaksische wereld is een positief signaal. En de korting, die gebruikelijk is bij een plaatsing van nieuwe aandelen bij institutionele partijen, tegenover de slotkoers van woensdag is met 6 procent zeker niet overdreven groot. In totaal komen er nu 10 procent meer aandelen Ablynx in omloop. De nieuwe aandelen werden geplaatst aan 13,4 euro per stuk. Logischerwijs daalde de koers vandaag 6,3 procent tot op de uitgifteprijs.

Ablynx zat zeker niet verlegen om geld. Eind maart stond er nog ruim 230 miljoen euro op de rekening. Bovendien komen in het derde kwartaal belangrijke testresultaten voor een potentieel reumamiddel, het paradepaardje van Ablynx. Als de resultaten positief zijn, neemt de Amerikaanse farmareus Abbvie mogelijk een licentie op het middel, wat nog eens 75 miljoen euro mijlpaalbetalingen zou opleveren.

Waarom dan toch vers kapitaal ophalen? Was het niet beter te wachten tot die resultaten voorlagen? De onderzoeksdata en de beslissing van Abbvie zullen ongetwijfeld het marktsentiment de maanden na de publicatie bepalen. Als de resultaten goed zijn, zou Ablynx wellicht betere voorwaarden kunnen afdwingen. Omgekeerd, bij een tegenvaller zou het moeilijker zijn om een rondje vers geld op te halen. Door nu al zijn financiering voor lange tijd veilig te stellen, kiest Ablynx voor de veilige optie. Zeker als er veel interesse was bij investeerders om aan boord te komen, is de beslissing te begrijpen. Het ijzer smeden wanneer het heet is, zeg maar.

Ablynx gaf in zijn persbericht nog een waslijst aan mogelijke bestemmingen voor de nieuwe middelen mee. Het geld zal deels gebruikt worden voor de volgende onderzoeksfase van het reumamiddel, als die er komt tenminste. Maar Ablynx is geen one trick pony zoals sommige andere sectorgenoten. In de pijplijn zit nog een vijftiental mogelijke medicijnen in vroegere ontwikkelingsfases die ook schreeuwen om aandacht en vooral middelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content