Hoe meet u de trendsterkte van een aandeel?

Beursindexen noteren rond hun belangrijke steun. De beursbarometer staat negatief: aankopen op basis van trend worden uitgesteld en de kaspositie wordt verhoogd.

Wanneer beursindexen hun steun naderen, dan gaan de zwakste aandelen door hun steun (=verkoopsignaal) en behouden enkel de sterkste aandelen hun opwaartse trend (=houden). En wanneer beursindexen doorheen hun weerstand gaan, dan stijgen de sterkste aandelen het felst.

Het is daarom belangrijk de aandelen te detecteren die de sterkste trend hebben. Een eenvoudige trendmeting kan op basis van het gemiddelde.

Algemeen

Het gemiddelde wordt op de grafiek uitgezet zoals de koers. Een glijdend gemiddelde schakelt storende korte-termijn koersschommelingen uit en legt belangrijke onderliggende koerstrends bloot.

Er bestaan meerdere formules om het gemiddelde te berekenen. Het exponentieel gemiddelde is veruit het meest gebruikte gemiddelde want in de berekening hecht dit soort gemiddelde meer belang aan recente koersen dan aan oudere koersen.

Aankoop- en verkoopsignalen

Wanneer het gemiddelde de koerslijn doorkruist dan krijgt men een belangrijk technisch signaal.

Om de snijpunten te bekrachtigen tot betrouwbare aankoop- en verkoopsignalen moet aan volgende voorwaarde voldaan worden :

•Een verdere hausse van een aandeel mag worden verwacht wanneer de aandelenkoers het stijgend gemiddelde naar boven toe doorbreekt.

•Een verdere daling van een aandeel mag worden verwacht wanneer de aandelenkoers het dalend gemiddelde naar beneden toe doorbreekt.

Het gemiddelde als trendmeter

Om de trendsterkte te meten op basis van het gemiddelde nemen we de procentuele verhouding van het aantal dagen stijgen t.o.v. van het aantal dagen dalen. En voor de trendsterkte van één maand gebruiken we voor die procentuele verhouding een gemiddelde van 21 beursdagen.

Toepassing

De beursindexen stegen de voorbije maanden met 25%. Aandelen die tijdens dezelfde tijdspanne amper presteerden horen niet in onze beleggingsportefeuille. Aandelen die minstens even sterk presteren dan de beursindex genieten onze voorkeur.

De tabel geeft ons het resultaat van een scan op Euronext Amsterdam, Brussel en Parijs. We zoeken de aandelen met een stevig volume en waarvan het 21daags gemiddelde minstens 90% van de tijd stijgt. Op 1022 aandelen voldoen 13 aandelen aan die voorwaarde:

In dit artikel onthouden we drie elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:

•Het aantal dagen dat het gemiddelde stijgt of daalt is belangrijk

•Sterke aandelen stijgen meer dagen per maand dan zwakke aandelen

•U stapt best over naar een ander aandeel wanneer het stijgingspercentage afneemt

Wenst u meer uitleg of veilige tips? Kom op 5 mei naar de tweede Finance Day en bezoek onze stand ‘Beursgrafiek.be’.

Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content