Goud biedt opnieuw kansen
‘We zullen de bodem rond 1050 per ounce van 2015 voor lange tijd niet meer terugzien’, zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
De basisstrategie is dat de internationale aandelenmarkten nog niet rijp zijn voor de definitieve doorbraak en voor de volgende fase in de opwaartse trend op Wall Street sinds 2009. De beurzen hebben al een eerste, symbolisch akkoord in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verrekend in de koersen. De waarderingen zijn opgelopen. Dat verhoogt het risico op een stevige correctie in de komende weken en maanden.
Opwaartse trend
De afgelopen jaren hebben nog maar eens bevestigd dat goud- en zilverbeleggingen bijna altijd een rendabel alternatief zijn voor vallende aandelen. Maar als de beurzen schitteren, dan zijn beleggingen in edelmetalen niet interessant. Ook dat werd de voorbije maanden bevestigd. Om die reden hebben we onze positie in edelmetalen na de sterke opmars in de periode juni-augustus meer dan gehalveerd. We denken dat die logische terugval ongeveer is afgelopen, nu de beurzen volgens ons weer op een tussentijdse piek staan..
In de klim tijdens de zomer heeft het goud wel de cruciale weerstand van 1380 dollar per troy ounce doorbroken. We gaan ervan uit dat de neerwaartse tendens van het voorjaar van 2011 tot eind 2015 en de neutrale trend van 2016 tot midden 2019 is afgerond richting een opwaartse tendens, waarbij de hardnekkige weerstand op 1380 dollar de komende tijd een solide steun moet vormen. We zullen de bodem rond 1050 dollar per ounce van 2015 dus voor lange tijd niet meer terugzien.
Valse beloften
Jarenlang hebben de centrale bankiers verteld dat de ultralage rente en de kwantitatieve versoepeling (het opkopen van obligaties door centrale banken, waardoor hun balansen zijn opgeblazen) tijdelijke fenomenen waren om de uitzonderlijke crisis van 2008-2009 te bezweren. Vandaag kunnen we enkel vaststellen dat het helemaal niet om een tijdelijke toestand gaat, maar dat die zich nog een hele tijd zal bestendigen en zijn piek nog niet heeft bereikt. Zelfs in een omgeving van historische lage werkloosheid en beurzen die dicht bij een historische piek staan, gaat de Federal Reserve over tot renteverlagingen, en dat terwijl de schulden exploderen. Al die factoren zijn ook op lange termijn gunstig voor de prijsontwikkeling van de edelmetalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier