Geen teken van angst in S&P 500

Maar kijkend naar de ontwikkeling van de S&P500 zien we Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer iets merkwaardigs. Deze qua beurskapitalisatie grootste index in de wereld kwam afgelopen week uit op een stand van meer dan 2.000. De hoogste notering ooit.

Geen teken van angst, zeker kijkend naar de ontwikkeling van afgelopen maand. De S&P500 steeg met 3,7%. Sinds februari van dit jaar hadden we een dergelijke goede maand niet meer gezien. En het was geen stijging die gebaseerd was op enkele fondsen die het goed deden.

450 aandelen waren eind augustus hoger dan eind juli. Bovendien waren het juist de cyclische fondsen zoals de sectoren technologie, consumentengoederen en financiële waarden, die het goed deden. Fondsen die in theorie meer risico hebben dan anderen.

Met name de opmars van de financiële waarden is opvallend (S&P Financials +4,9%). Immers als er angst in de wereld

komt is dit vaak de sector die zwaarst onder druk komt te liggen.

Een beleggingsbeleid voeren op basis van deze twee grote tegenstellingen is natuurlijk lastig.

Immers voert men blind op de ontwikkeling van de Duitse obligaties dan koopt men geen aandeel omdat we aan de vooravond staan van een crash.

Wie blind kijkt naar de S&P500 koopt alles wat er te koop is want het gaat goed met de wereld. Maar ook hier geldt voor dat diversificatie het beste is.

Hoewel Steentjes vooral leunt op het positieve scenario. Immers zoals hier vaker vermeld lijken correcties op de aandelenmarkten eerder op het “even niet kopen” dan op het massaal liquideren van portefeuilles.

Daarnaast interpreteert hij de stijging van obligatiekoersen eerder als een teken dat beleggingskapitaal volop aanwezig is. Kapitaal dat van tijd tot tijd zeker haar weg zal gaan vinden naar de aandelenmarkt. En dat zien we terug in de S&P500.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content