‘FSMA kan nauwelijks optreden tegen piramidespellen zoals Questra en dat is een probleem’

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het piramidespel Questra blijft actief in ons land. “De financiële toezichthouder FSMA kan wel waarschuwingen uitsturen, maar kan niet intensief optreden tegen zulke wanpraktijken”, reageert Stefan Willems, bestuurslid bij de studentenorganisatie Capitant.

Een tijdje geleden hekelde Stefan Willems, bestuurslid bij Capitant, op onze site de wanpraktijken van Questra Holdings. “Door de lage rente gaan financieel ongeletterde mensen op zoek naar alternatieven en daarvan profiteren oplichters”, waarschuwde hij toen. Questra belooft de beleggers een rendement van 6 procent. Maar in feite gaat het om een zogenoemde boiler room-fraude, waarbij de consument voortdurend onder druk wordt gezet om meer te investeren. “Wie zijn geld terugvordert, krijgt te horen dat dit niet mogelijk is zonder bijkomende stortingen”, waarschuwt de financiële toezichthouder FSMA. Tot op vandaag is Questra nog altijd actief in Vlaanderen.

“Een paar vrienden van mij hebben onlangs een van de infosessies bijgewoond”, laat Willems weten. “Toen zij kritische vragen begonnen te stellen kregen ze veel tegenkanting van zowel de verkopers als het publiek. Die mensen denken dat ze het gouden ei hebben gevonden. Wanneer je die droom aan diggelen slaat en zegt dat het verhaal niet klopt, krijg je zeer geïrriteerde reacties.” De vrienden van Willems werden zelfs door de politie uit de zaal verwijderd.

Nieuwe infosessies

Na een onderzoek kwamen we al snel tot de conclusie dat Questra niet zuiver tot op de graat was

Willems verwacht dat de holding binnenkort nog soortgelijke sessies gaat organiseren. “Questra geeft ook trainingen aan zijn verkopers, komend weekend bijvoorbeeld in Berlijn. Die is bedoeld voor de hele Benelux waarbij ook Belgische verkopers uitgenodigd worden”, gaat hij verder. “Dit is ook het ideale moment om Questra nog eens in de kijker te zetten, omdat we nu al weten dat de komende weken er extra Belgische verkopers van Questra de Vlaamse en Waalse markt zullen betreden.”

Questra loopt al langer in het vizier van Willems en zijn vrienden. “We hebben de jacht ingezet nadat een vriend ons het product heeft aangeraden. Na een onderzoek kwamen we al snel tot de conclusie dat Questra niet zuiver tot op de graat was”, aldus Willems. “Zo ontdekte we dat de 25 wonderboys die verantwoordelijk waren voor de hoge rendementen niet bestonden. Ook beweerde Questra dat het in belangrijke bedrijven zoals Facebook had belegd voordat ze naar de beurs gingen, wat ons de wenkbrauwen deed fronsen.”

Autoriteitsprobleem FSMA

Questra is ook geen onbekende bij de FSMA. Die lanceerde al een waarschuwing op zijn site. De toezichthouder heeft Atlantic Global Asset Management, het moederbedrijf achter Questra, opgenomen in de lijst van boiler rooms. “De holding beschikt onder meer niet over de vergunning om beleggingsdiensten uit te oefenen of een beroep te doen op het publiek om spaargelden te ontvangen”, liet FSMA al aan onze redactie weten. “Het is bovendien niet duidelijk wat deze producten concreet inhouden, noch wie finaal verantwoordelijk is voor de activiteiten van Questra Holdings.” De toezichthouder raadt beleggers aan niet in te gaan op aanbiedingen van financiële diensten door de bedrijven die het heeft opgenomen in de lijst.

Questra blijft dus in een soort van grijze zone hangen waardoor er enkel schot in de zaak kan komen wanneer de zeepbel doorprikt is”

En daar knelt net het schoentje volgens Willems. “De FSMA zit met een autoriteitsprobleem”, hekelt hij. “Ondanks de waarschuwingen op de site, kan de toezichthouder geen verdere stappen nemen omdat Questra geen financiële instelling is.” Ook het parket kan niet optreden tegen de holding omdat er nog geen slachtoffers zijn. “Questra blijft dus in een soort van grijze zone hangen waardoor er enkel schot in de zaak kan komen wanneer de zeepbel doorprikt is, of wanneer er mensen een klacht indienen bij de FOD Economie”, klinkt het.

Het is ook een groot vraagteken wat er staat te gebeuren als Questra met de noorderzon verdwijnt. “Indien Questra de tijd rijp acht, kan de holding zeer makkelijk het aanwezige geld verplaatsen naar buiten Europa, waardoor je nooit het geld zal terugvinden. Vechten tegen de organisatie Questra zelf lijkt dan ook zeer moeilijk”, vreest Willems. Al benadrukt hij dat hij niet in de positie is om juridisch advies te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content