FED zal deze week meer inzicht in economie en bankensector verschaffen

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag flauw geopend, met voorlopig relatief beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Op de obligatiemarkten blijven de koersen stijgen, het rendement op de 10-jarige Amerikaanse valt terug richting 2%. De dollar noteert opnieuw wat hoger.

Deze week ligt de nadruk volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral op de centrale banken, de rentebeweging van de zwakkere landen en het begin van het cijferseizoen. Diverse leden van centrale banken zullen spreken op congressen, terwijl woensdag en donderdag rapporten van de Fed, de ECB en de Bank of Japan meer inzicht in de economie en bankensector zullen verschaffen.

Veel sturende informatie op komst

Daarbij is de Amerikaanse inflatie, die vrijdag bekend wordt gemaakt, van belang. De inflatie moet niet te sterk oplopen, maar voor de geldhoeveelheid zou een lichte stijging welkom zijn omdat dat betekent dat de middelen van de Fed via kredietverlening in de economie komen.

Verder komen nog de Amerikaanse begrotingscijfers op woensdag en de handelsbalans op donderdag. Voor de begroting wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een lichte verslechtering verwacht, voor de handelsbalans een lichte verbetering.

Vanavond start het resultatenseizoen over het eerste kwartaal traditiegetrouw met de cijfers van Alcoa. Voor Amerikaanse ondernemingen zijn de winstverwachtingen de laatste weken opwaarts bijgesteld en inmiddels gaan analisten uit van een lichte winststijging. Dit zal echter steeds moeilijker realiseerbaar zijn door hogere transport- en energiekosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content