Euro moet zich kunnen handhaven boven 1,30 dollar

Sinds begin dit jaar schommelt de euro tussen 1,30 en 1,35 USD. De recente nervositeit omtrent Spanje plaatst de schuldencrisis terug op het voorplan en zorgt voor een negatieve druk op de euro. Toch houdt de 1,30 USD grens volgens Belfius Bank behoorlijk vlot stand.

Het vertrouwen is geschokt. De forse liquiditeiteninjecties (489 en 530 mia EUR) door de ECB voor drie jaar tegen amper 1% en de verhoging van de vuurkracht van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) tot ruim 800 miljard EUR zijn nochtans krachtige signalen. Maar de Spaanse problemen zouden de ECB en de Europese politici kunnen dwingen om nog een stap verder te gaan om de rust te herstellen.

Spanje is als vierde grootste economie in de eurozone nauwelijks vergelijkbaar met de drie andere landen die reeds een Europese reddingsboei ontvingen. Spanje gaat gebukt onder de gevolgen van de vastgoedcrisis die de economie zwaar onderuit haalt maar die ook de kwetsbaarheid van de banksector blootlegt.

De zeer moedige besparingen van zowel de regering Zapatero tot einde 2011 als de regering Rajoy sindsdien en de reeds vergevorderde herstructurering van de banksector (vooral dan bij de Caja’s) worden blijkbaar als ontoereikend ervaren door de Angelsaksische marktoperatoren.

Politiek zal er snel gereageerd moeten worden

Besmettingsgevaar is volgens Belfius Bank niet denkbeeldig gezien de oplopende Italiaanse rente in het kielzog van de fors

gestegen Spaanse rente. Door de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland en het Iers referendum is het onwaarschijnlijk dat er op politiek vlak snel zal gereageerd worden. Dus zal de ECB eens te meer moeten tussenkomen via het opkopen van Spaans overheidspapier op de secundaire markt of het lanceren van een nieuwe liquiditeiteninjectie. Voorlopig is het ESM nog niet

inzetbaar.

De euro moet in staat zijn om zich te handhaven rond 1,30 USD dankzij het rentevoordeel en de overtuiging dat de politieke hervormingen, die beslist werden, ook zullen geïmplementeerd worden in de komende maanden. De zwakkere economie is een handicap maar de relatief sterkere performance van de VS is vooral toe te schrijven aan het zeer soepel monetair beleid en het uitblijven van een geloofwaardige begrotingssanering. Hiervoor is het wachten tot begin 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content