Dollarkoers kan verder stijgen wanneer crisis herstel in gevaar brengt

Over minstens één aspect van de Amerikaanse economie zijn “stieren en beren” het volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, eens: namelijk dat de dollar, de meest ondergewaardeerde wereldvaluta, zal beginnen te stijgen wanneer de Europese schuldencrisis het wereldwijde herstel in gevaar brengt.

Terwijl strategen in november nog voorspelden dat de dollar zou depreciëren tegenover de valuta’s van de G10, beweren ze nu dat de munt tegen het einde van het jaar zal stijgen.

De optimistische visie is dat de dollar zal profiteren van de gestegen aanwervingen in de VS en van een groei van de economie van naar verwachting 2,3% dit jaar, bijna het dubbele van het percentage van 1,26% voor de G10, zoals blijkt uit de peilingen van de Bloomberg-economisten.

Vraag naar dollars wordt hoog gehouden om exportgerichte bedrijven te beschermen

De vraag wordt hoog gehouden omdat de centrale banken in Japan en Zwitserland de stijging van hun valuta’s beperken, omdat beide landen hun exporteurs willen beschermen tegen stijgende goederenprijzen. Dat maakt de dollar tot de enige veilige haven voor beleggers die bescherming zoeken tegen de Europese schuldencrisis.

Hedge funds en andere grote speculanten verhoogden volgens Thierry Masset hun posities die speculeren op een stijging van de dollar tegenover de euro tot 113.000 contracten in de week die eindigde op 27 april, tegenover 79.439 contracten in de eerste week van maart, zoals blijkt uit de cijfers van de Commodity Futures Trading Commission.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content