De vuilbakindicator geeft alarmsignalen over de economie

Het lijkt uit de lucht gegrepen, maar is het zeker niet. Het vuilnis wat onze maatschappij voortbrengt, geeft een goede indicator over onze economie. De inhoud van de vuilniszak van een doorsnee gezin leert ons inderdaad heel wat over de economische situatie.

Het Amerikaanse studiebureau ConvergEx heeft aan dit onderwerp uit een uitgebreide studie gewijd en kwam tot de conclusive dat het vuilnis dat we per kop produceren sterk gecorreleerd is met het BBP. Of met andere woorden: hoe meer vuilnis, hoe hogere economische groei

Minder vuilnis, dus minder groei

De evolutie van de inhoud van de menselijke vuilniszak blijkt zelfs een voorlopende indicator te zijn. Wanneer de hoeveelheid vuil die een doorsnee gezin voortbrengt daalt, volgt er meestal met enige vertraging een terugval in de economische groei of zelfs een recessie.

De vuilbakindicator, zoals we hem zullen noemen, geeft momenteel sterke alarmsignalen over de economie. De hoeveelheid afval dat een doorsnee produceert, is aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gevoelig gedaald.

Concreet wil dit zeggen dat de gezinnen minder dingen kopen en dus ook minder vuilnis achterlaten, waarmee we inderdaad een duidelijk signaal over een economische groeivertraging krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content